Ühendriigid: Venemaa raketiesitlus ei veennud kedagi (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal tutvustati eile avalikkusele raketisüsteemi 9M729, mis Ameerika Ühendriikide ja NATO sõnul rikub Venemaa ning Ühendriikide vahel sõlmitud keskmaa tuumajõudude lepingut (INF).
Venemaal tutvustati eile avalikkusele raketisüsteemi 9M729, mis Ameerika Ühendriikide ja NATO sõnul rikub Venemaa ning Ühendriikide vahel sõlmitud keskmaa tuumajõudude lepingut (INF). Foto: SCANPIX

Vene kaitseministeeriumi teabetund tiibraketi 9М729 kohta ei veennud Ameerika Ühendriike, et Venemaa ei riku keskmaa tuumajõudude lepingut (INF), teatas USA Moskva saatkond.  

«Venemaa eilne esitlus, kus nad näitasid seda, mida nimetavad raketiks 9М729, ei veennud kedagi, et mainitud süsteem ei riku INF-i,» ütles Ühendriikide saatkonna ametlik esindaja Andrea Kalan.

«USA ja enamik meie NATO liitlasi keeldus minemast sellesse teabetundi, kus näinuks vaid järjekordset katset varjata rikkumist ja luua petlik läbipaistvus,» märkis Kalan.

«Nõndanimetatud demonstreerimine või teabetund toimus Vene kontrolli all, mis võimaldas tal muuta ükskõik milliseid tehnilisi näitajaid, et need mahuksid legendi selle raketi lepingule vastavusest. Kõik NATO liikmed arvavad üksmeelselt, et 9М729 ei mahu INF-i piirangute alla ja Venemaa on seda lepingut tõsiselt rikkunud,» ütles Kalan. 

USA diplomaat rõhutas, et ei ole midagi, mida Venemaa saaks teha, näidata või öelda, mis muudaks tõsiasja, et 9М729-d juba katsetati INF-i rikkudes 500 kilomeetrist suuremal kaugusel.

USA ja kunagise Nõukogude Liidu vahel 1987. aastal sõlmitud INF-lepe keelab maismaal baseeruvad raketid, mille lennuulatus jääb 500-5500 kilomeetri vahele. USA ja NATO hinnangul rikub Vene tiibrakett 9M729 lepingut ja Washington on ähvardanud alustada leppest lahkumise protsessi, kui Venemaa 2. veebruariks lepingu täitmise juurde ei naase. 

Venemaa on pikalt eitanud leppe rikkumist, kuid eile riikide sõjaväeatašeedele ja sadadele ajakirjanikele tehtud esitluses avaldas Venemaa esmakordselt raketi üksikasju. Vene asevälisministri Sergei Rjabkovi sõnul keeldus USA esitlusele tulemast.

Esitlust juhtinud Vene raketi- ja suurtükiväe ülem kindralleitnant Mihhail Matvejevski ütles, et rakett ei riku lepet, sest selle lennukaugus on kütusepiirangute ja massi tõttu maksimaalselt 480 kilomeetrit.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles