Regionaalsed kriisikomisjonid ühisistungist: mida teha elutähtsate teenuste katkestuse korral

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Regionaalsed kriisikomisjonid kogunevad esmakordselt ühisistungile, et saada laiapõhjaline ülevaade kriisireguleerimise hetkeseisust ja teemadest, milles on probleeme.

Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu sõnul on regionaalsed kriisikomisjonid tegutsenud eraldi, kuid sellel aastal istutakse kokku ja räägitakse läbi, mis seisus on kriisireguleerimine regioonides. «Nii saavad kõik ühtsed teadmised kriisireguleerimise valdkonna hetkeseisust ja teemadest. Samuti on ühisistung hea võimalus omavahel jagada parimaid praktikaid ja ka õppetunde. Loodan, et regionaalsete kriisikomisjonide ühisistungist tekib hea traditsioon ka edaspidiseks,» ütles Kuno Tammearu.

«Alles jaanuari alguses nägime, kuidas 13 000 kuressaarlase esmaspäeva hommikupooliku rikkus asjaolu, et elektrit ei olnud. Õnneks lahenes olukord üsna kiirelt, aga õnne peale ei saa edaspidi lootma jääda – tasub mõelda, kuidas hakkama saada siis, kui elektrikatkestus kestab mitu päeva ja õues on 20 kraadi külma,» ütles Tammearu ja lisas, et koos tuleb mõelda selle üle, kuidas saada hakkama elutähtsate teenuste (vesi, küte ja elekter) katkestuste korral.

Eestis on neli regionaalset kriisikomisjoni, kuhu kuuluvad vastava regiooni riigiasutuste tippjuhid ja -esindajad ja  suuremate kohalike omavalitsuste juhid või omavalitsuste esindajad. Kriisikomisjoni juhib vastava regiooni päästekeskuse juht ning tavaliselt toimuvad komisjoni istungid neli korda aastas.

Tammearu ütles, et kriisiolukorras hakkama saamiseks on oluline erinevate tasandite valmisolek – inimene ise peab olema valmis, aga ka kohalik omavalitsus, ettevõtted ning muidugi ka Päästeamet. «Päästeamet peab olema kriisideks paremini valmis, seda näitas meile ilmekalt möödunud päästesündmusterohke suvi nii Eestis kui meie põhjanaabrite juures,» ütles Tammearu.

Regionaalsete kriisikomisjonide ühisistungit korraldab Päästeamet ning istungil osaleb ligikaudu 80 komisjoni liiget.

Kriiside reguleerimisega tegeletakse Eestis kolmel tasandil: üleriigilisel (Vabariigi Valitsuse kriisikomisjon), regionaalsel (neli regionaalse kriisikomisjoni) ja kohalikul tasandil (kohaliku omavalitsuse kriisikomisjonid.

Kriisikomisjonide peamine ülesanne on koordineerida asutuste tegevusi hädaolukordade ennetamisel ja nendeks valmistumisel ning elutähtsate teenuste toimepidevuse tagamisel vastavalt kohalikus omavalitsuses, maakonnas, regioonis või üle riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles