Esimeses klassis reisinud naise kirja kohaselt oli Titanicu kapten Edward Smith purjus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanicu kapten Edward Smith (1850 - 1912), kelle viimased sõnad meeskonnale olid väidetavalt «olge tõelised britid»
Titanicu kapten Edward Smith (1850 - 1912), kelle viimased sõnad meeskonnale olid väidetavalt «olge tõelised britid» Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Briti ajaloolased leidsid Titanicul reisinud ja mereõnnetusest eluga pääsenud naise kirja, milles ta väidab, et Titanicu kapten Edward Smith oli ajal, mil laev jäämäega kokku põrkas, esimese klassi restoranis pidutsemas, olles purjus.

Ühendkuningriigist Southamptonist USAsse New Yorki seilanud Titanic põrkas 14. aprillil 1912 Atlandi ookeani põhjaosas Kanada ranniku lähedal kokku jäämäega. Laev uppus 15. aprillil 1912. Koos laevaga läks merepõhja ka kapten Edward Smith, teatab express.co.uk.

Titanicu kapten Edward Smith
Titanicu kapten Edward Smith Foto: Personalities / ©2003 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Titanicu pardal oli üle 2200 reisija, neist kaotas elu rohkem kui 1500.

Pääsenute seas oli esimeses klassis reisinud 24-aastane inglanna Emily Richards, kes kirjutas ta päästnud laeva Carpathia pardal kirja oma sugulastele, süüdistades mereõnnetuses kapten Smithi.

Naise kirja kohaselt oli 64-aastane kapten kogu 14. aprilli õhtu esimese klassi reisijate seltsis pummeldanud ja oli joobes.

«Kapten oli koos esimese klassi reisijatega joomas ja kaarte mängimas. Laeva juhtimise eest vastutasid tüürimehed. Saime õhtusöögi ajal teada, et jäämäed võivad olla ohuks, kuid kapten ei võtnud selle suhtes midagi ette. Kapten Smith on selles õnnetuses süüdi. Kaotasin kapteni tõttu oma armsa venna George’i,» on naise kirjas.

Titanicu eksperdi Una Reilly sõnul on see kiri esimene, milles otseselt süüdistatakse kapten Smithi joobes olekus ja mereõnnetuses.

«See naine võis näha kapten Smithi esimese klassi restoranis, kuid puuduvad andmed, et ta nägi teda alkoholi tarbimas. Emily Richards süüdistas kaptenit vaid oma kirjas. Hiljem andis ta Titanicu uppumisega seoses kohtus tunnistusi ja seal ei korranud ta oma süüdistust. Mereõnnetuse uurijad ei tõstatanud kunagi küsimust ega uurinud, kas kapten Edward Smith võis ajal, mil Titanic jäämäega kokku põrkas, olla purjus,» sõnas Reilly.

Carpathialt 1912. aastal tehtud foto, millel väidetavalt on jäämägi, mis Titanicule saatuslikuks sai
Carpathialt 1912. aastal tehtud foto, millel väidetavalt on jäämägi, mis Titanicule saatuslikuks sai Foto: General / ©TopFoto/Scanpix

Ta lisas, et Briti ja USA üldsus ei süüdistanud õnnetuses kapten Smithi, vaid teda ülistati, et ta ei lahkunud uppuvalt laevalt. Süüdistused langesid osaks White Star Line’i, millele Titanic kuulus, tegevjuhile Bruce Ismayle, kes viimasel hetkel hüppas ühte päästepaati ja pääses eluga.

«Olen veendunud, et kapten Smithi süüdistamine oli vaevu eluga pääsenud naise esmane reaktsioon. Ma ei kujuta ette, et tollase suurima ja uhkeima laeva kapten oleks olnud esmareisi ajal purjus,» lausus ekspert.

Emily Richards reisis Titanicul koos oma kahe poja, Williami ja Sibleyga. Naine läks koos lastega oma mehe James Richardi juurde, kes oli migeerunud Ühendkuningriigist USAsse Ohiosse juba varem.

Richardit saatsid sellel reisil ta noorem vend George, õde Nellie ja ema Elizabeth.

Emily Richard, ta lapsed, õde ja ema jäid ellu, pääsedes appi tõtanud laeva Carpathia pardale. 

Titanicult eluga pääsenud Carpathia pardal
Titanicult eluga pääsenud Carpathia pardal Foto: Personalities / Credit: TopFoto/Scanpix

Briti meedia teatas pärast laevaõnnetust, et kapten Edward Smithi (1850 – 1912) viimased sõnad meeskonnale olid: «Olge tõelised britid». Väidetavalt tähendas see, et surmale tuleb rahulikult silma vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles