Sitsiilia kohus: siseminister Salvini võib saada süüdistuse inimröövis (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Salvini.
Matteo Salvini. Foto: Insidefoto / imago/ Scanpix

Itaalia Sitsiilia kohus teatas eile, et parempopulistliku erakonna Liiga juht ning siseminister Matteo Salvini võib saada süüdistuse inimröövis.

Põhjuse selleks andis augustis aset leidnud juhtum, mil Salvini ei lubanud migrante vedanud Itaalia rannikuvalve laeval randuda. «Ma tunnistan üles. Kohtuprotsessi pole vaja. See on tõsi, ma tegin seda ja teeksin seda uuesti,» ütles Salvini oma Facebooki lehele postitatud videos.

«Mind ähvardab 3–15 aastat vanglas illegaalse maabumise takistamise eest Itaalias. Mul jääb sõnadest puudu,» lisas Salvini, kelle parempopulistlik Liiga valitseb riiki koos teise populistliku erakonnaga Viie Tähe Liikumine (M5S).

Ta väitis Facebookis, et teemaviide #SalviniNonMollare («Salvini, ära anna alla») oli Itaalia Twitteris kõige populaarsem teemaviide, kuid paljud säutsudest olid tegelikult ingliskeelsed, ning kuulutasid toetust Itaalia natsionalistidele.

Süüdistuse esitamise protsessi lükkasid käima Sitsiilia Catania linna prokurörid, kelle sõnul hoidis Salvini 177 migranti pantvangis, kuna ei lubanud neil laevalt Ubaldo Diciotti maale tulla. Sama laev päästis migrandid Vahemerelt.

Itaalia ametnikud ootamas otsust, kas Ubaldo Diciotti võib randuda.
Itaalia ametnikud ootamas otsust, kas Ubaldo Diciotti võib randuda. Foto: ORIETTA SCARDINO / EPA / Scanpix

Pärast nädal aega laeval lõksus olemist, olid Iirimaa, Albaania ja katoliku kirik valmis peamiselt Eritrea vaesusest põgenenud migrandid ümber asustama.

Salvini poolt surutud karmimad immigratsioonireeglid jõustusid detsembris. Uusi reegleid tuntakse siseministri nime järgi ka Salvini dekreedi nime all. Osa sellest moodustab Itaalia põgenikekeskuste sulgemine ning massiline sisserändajate deporteerimine.

Itaalia päevaleht Corriere della Sera kirjutas kolmapäeval, et Euroopa Komisjoni Itaalia kohta avaldatud raportis ollakse mures poliitikute poolse viha õhutamise pärast, mida tehakse nii meedias kui internetis.

Prantsusmaa on mures, sest nende väitel on Itaalia hüljanud euroopalikud väärtused. Selle peale avaldas Salvini lootust, et Prantsusmaa president Emmanuel Macron astub tagasi. Tegu oli märkimisväärse diplomaatiliste reeglite rikkumisega.

Kuna Salvini näol on tegu siseministriga, peab Itaalia parlament nüüd otsustama, kas ta läheb kohtu alla või lükatakse kohtuprotsess edasi. Aeg näitab, kas valitsuspartneritest M5S seisab Liiga juhi selja taga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles