Huvitav teada: ka telefoniga fotode tegemine võib loodust reostada (4)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga palju tehakse ebavajalikke pilte.
Väga palju tehakse ebavajalikke pilte. Foto: /

Digivaldkonna uuringutega tegeleva portaali InfoTrends andmetel tehti 2017. aastal maailmas 1,2 triljonit digifotot. Et see miljon miljonit ehk üks kaheteistkümne nulliga oleks vähegi hoomatavam suurus, siis teeb see keskmiselt 160 fotot iga planeedi 7,5 miljardi elaniku kohta aastas.

Telia Digitarga blogi kaasautori Mart Laanemägi sõnul on seejuures huvitav asjaolu, et 85 protsenti nendest fotodest tehti nutitelefonide ning vaid kümme protsenti kaamerate ja viis protsenti tahvelarvutitega. Seega on just nutitelefonide plahvatuslik levik ja sotsiaalmeediakanalite võidukäik kasvatanud maailmas tehtavate fotode arvu kõigest nelja aastaga kaks korda. Seejuures 2018. aasta andmeid veel pole, ent trend näitab, et need võivad tulla veelgi jahmatavamad.

Kuigi digirevolutsiooniga on põnev kaasas käia ja telefoniga pilte klõpsides ei tundu see reostamisena, siis ometi võtab kõik, mis digimaailmas ja internetis teeme, energiat ja ruumi ning teatud osa on sellest digitaalne prügi. Laanemägi sõnul prognoositakse täna, et kuue aasta pärast tarbivad erinevad andmehoidlad viiendiku kogu planeedi toodetud energiast ja on sellega ühtlasi suurimad reostajad.

Et pelgalt telefoniga pilte klõpsutades süsinik-jalajälg ohtlikult kasvama ei hakkaks, oleks vähemalt iga paari kuu tagant tark mittevajalikud pildid ja videod telefonist kustutada ning valida pikkadest seeriatest alles jätmiseks välja vaid parimad kaadrid. Nii väheneb paremal juhul ka pilverakendustes hoitavate failide hulk või vähemasti tekib nutiseadmesse vajalikku vaba ruumi juurde.

Selleks, et neid toiminguid poleks enam põhjust pikalt edasi lükata, on Telia kuulutanud 25. jaanuari Eestis digitaalseks koristuspäevaks, mille käigus kutsutakse inimesi üles korrastama oma nutiseadmeid kasututest failidest ja andmetest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles