Kolm parlamendiparteid lubavad rohkem naisi riigikaitsesse (3)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi naissõdur õppustel.
Rootsi naissõdur õppustel. Foto: AFP / Scanpix

Kolm parlamendierakonda lubavad valimisprogrammides soodustada naiste suuremat kaasamist riigikaitsesse ja nende vabatahtlikku ühinemist ajateenistusega.

Reformierakond lubab soodustada naiste vabatahtlikku osalemist riigikaitses, sealjuures ka ajateenistuses. Keskerakond lubab toetada naiste suuremat kaasamist riigikaitses ning sotsiaaldemokraadid lubavad soodustada naiste osalemist kaitseväeteenistuses ja vabatahtlikus riigikaitselises tegevuses.

Sotsiaaldemokraadist riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso sõnul peab naiste osalus riigikaitses muutuma tavapäraseks ja normaalseks. «Kaitseväe karjäärivõimalusi peab meeste kõrval aktiivselt ja süsteemselt tutvustama ka naistele. Eeskujude leidmiseks ei pea kaugele vaatama, Põhjala riigid on selles osas olnud väga edukad,» ütles Hanso Postimehele.

Riigikaitsekomisjoni reformierakondlasest liige ja kaitseväe endine juhataja Johannes Kert märkis samuti, et naiste suuremaks kaasamiseks riigikaitses võiks järgida Põhjamaade mudelit. «Järjest enam soovivad emantsipeeruvad naiskodanikud ennast proovile panna elualadel, mis on varasema traditsiooni kohaselt olnud põhiliselt meeste pärusmaa. Ka täna on kogu riigikaitsesüsteemi uksed naistele lahti – kõik oleneb naise enda soovist,» sõnas Kert.

Keskerakonna fraktsiooni liige Anneli Ott ütles, et erakonna valimisplatvorm toetab kohustusliku ajateenistuse säilimist ja naiste suuremat kaasamist riigikaitses, kuid naiste puhul peab programm silmas ainult vabatahtlikku ajateenistuses osalemist. Tema sõnul saab seda saavutada hoiakute kujundamise kaudu ühiskonnas, millele aitab kaasa riigikaitseõpetus koolides.

Riigikaitsekomisjoni reformierakondlasest liige Madis Milling pooldas samuti naistele pakutavat võimalust asuda vabatahtlikult ajateenistusse, kuid ta nägi selles ka probleemi. «Kindlasti ei poolda ma «poliitilise trendikuse» nimel mingeid sookvoote. Täna on naised ajateenistuses pigem erand kui reegel. Enamik naisi kes katkestavad ajateenistuse teevad seda sõduri baaskursuse ajal,» rääkis Milling. «Täna peavad naised läbima baaskursuse võrdsetel alustel meestega, kuid me ei saa eeldada, et kõik füüsilised tegevused oleksid naistele jõukohased.  Samas ei tohi me ka teha erandeid ja koolitada nii-öelda nõrgemaid sõdureid, sest allüksus on täpselt nii tugev kui tema kõige nõrgem sõdur,» lisas ta.

Millingu sõnul ei pea naistest alati koolitama jalaväelasi, vaid mõelda tuleks just naistele suunatud riigikaitsealaste valdkondade õppele, näites staabiassistendid, sideoperaatorid ja meedikud. «Kindlasti oleks motivaatoriks ka paremad  olmetingimused, sest täna on ajateenistusse läinud naised olude sunnil kasarmutes nii-öelda kapi taga,» märkis Milling.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles