Eesti konkureerib kõrgetasemelise NATO ürituse pärast brittidega (16)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Ratas, Donald Trump, Melania Trump ja Jüri Ratas mullusuvisel NATO tippkohtumisel Brüsselis.
Karin Ratas, Donald Trump, Melania Trump ja Jüri Ratas mullusuvisel NATO tippkohtumisel Brüsselis. Foto: YVES HERMAN / EPA / Scanpix

Eesti diplomaadid on NATOs väljendanud valmisolekut korraldada Tallinnas alliansi liidrite kohtumine, kuid ürituse siia toomine on veel kaugel kindlast, põhilist konkurentsi selle võõrustamise osas pakub väidetavalt Ühendkuningriik.

Tegu on üritusega, mis on mõeldud toimuma tänavu detsembris. Erinevalt mõnes teises väljaandes ekslikult väidetust poleks see aga mitte tippkohtumine, vaid alliansi liidrite kõrgetasemeline kohtumine ehk mõnevõrra lühem ja madalama kaaluga ettevõtmine.

Kuigi ürituse staatus pole sama kõrge kui tippkohtumisel, peaks see siiski korraldajariiki tooma ühenduse valitsusjuhid ja riigipead ning, võimalik, et ka välis- ja kaitseministrid nagu tippkohtumistel. Ehk ka Ühendriikide riigipea Donald Trump peaks sellisel juhul Tallinna saabuma.

«Möödunud aasta suvel Brüsselis toimunud NATO riigipeade ja valitsusjuhtide tippkohtumisel lepiti kokku, et järgmine alliansi kohtumine toimub 2019. aasta lõpus. Täna selle asukohta veel otsustatud ei ole,» kommenteeris valitsuse kommunikatsioonibüroo direktor Urmas Seaver Postimehele.

«Eesti on NATOsse aastaid nähtavalt panustanud – näiteks kaitsekulude hoidmine üle kahe protsendi SKTst ja osalemine rahvusvahelistel operatsioonidel,» jätkas Seaver. «Oleme alati valmis ka muul moel panustama, sealhulgas korraldama kõrgetasemelisi kohtumisi. Kui selline võimalus avaneb, oleme valmis kohtumist korraldama.»

Postimehele anonüümselt tausta kirjeldanud liitlasriigi diplomaadi sõnul on oma huvi kõrgetasemelise kohtumise võõrustamise vastu ilmutanud kolm liitlast. Lisaks Eestile veel ka Ühendkuningriik ja Türgi.

Praeguse seisuga paistab Eestile tõsisemat konkurentsi pakkuvat Ühendkuningriik. Kui ürituse Eestisse toomise põhjenduseks võiks olla näidata, et NATO hoolib oma idaservast, siis Ühendkuningriigis kokku saades saaks demonstreerida EList lahkuvate brittide jätkuvat sidet oma Euroopa liitlastega.

Mitteametlike allikate kohaselt on Türgi end pakkunud juba mitu aastat erinevaid NATO tippkohtumisi ja liidrite kohtumisi võõrustama. Nende kahjuks räägib aga keerukas sisepoliitiline olukord.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles