Video: Trumpi liitlane Roger Stone vahistati Muelleri juurdlusega seoses (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Stone.
Roger Stone. Foto: J. Scott Applewhite / AP / Scanpix

Poliitstrateeg ja pikaaegne USA president Donald Trumpi liitlane Roger Stone vahistati täna Floridas seoses Robert Muelleri uurimisega.

Stone'ile esitati seitse süüdistust ning tal tuleb täna Fort Lauderdale' linnas kohtu ette ilmuda. Teda süüdistatakse ametliku juurdluse takistamises, tunnistajate mõjutamises ning viiel juhul valeütluste andmises.

Süüdistuse kohaselt rääkis Stone 2016. aasta suvel mitmete kõrgete Trumpi kampaaniaga seotud inimestega Wikileaksist ja informatsioonist, mis võiks Hillary Clintoni kampaaniat kahjustada. Trumpi kampaaniaga seotud isikud olevat temaga ühendust võtnud ka tulevaste Wikileaksis avaldatavate andmete osas.

Süüdistuse sõnastus ei ütle, kes kampaanialiikmetest teadis Stone’i kavatsustest, kuid teeb selgeks, et neid inimesi oli mitu.

«Pärast 2016. aasta 22. juulil avaldatud varastatud (Demokraatide Riikliku Komitee) e-kirjade avaldamist Organisatsioon 1 poolt, anti ühele kõrgele Trumpi kampaania ametnikule korraldus Stone’iga ühendust võtta,» kirjutasid prokurörid. Kirjas lisati, et kontakti eesmärk oli uurida, kas Organisatsioon 1-l võis olla veel kahjustavat infot Clintoni kampaania kohta.

Stone olla andnud ka valeütlusi oma seotuse kohta Wikileaksiga. Strateeg valetas, et tal pole märkmeid suhtluse kohta Trumpi kampaaniameeskonnaga. Samuti püüdis ta süüdistuse kohaselt mõjutada tunnistajat andma valeütlusi ning varjas uurijate eest juurdluse jaoks vajalikku teavet.

Stone’i advokaadi Grant Smithi sõnul esinesid tema tunnistuses valed kehva mälu tõttu ja polnud olulised. Advokaat lisas, et tema klient ei saanud Wikileaksilt mingeid dokumente.

Dokumendis seisab, et 2016. aasta 4. novembril andis Wikileaksi juht Julian Assange pressikonverentsi, kuid ei avalikustanud uusi Clintoni kampaaniaga seotud andmeid. Veidi pärast pressikonverentsi sai Stone e-kirja Trumpi kampaaniaga seotud oluliselt inimeselt, kes päris Wikileaksi poolt tulevikus avaldatavate dokumentide kohta.

Stone kinnitas, et ehkki Wikileaksi juhil on turvalisuse osas mure, avaldatakse igal järgneval nädalal hulgaliselt erinevaid andmeid.

Stone arreteeriti FBI poolt täna hommikul tema kodus Floridas. Süüdistus esitati talle eile. Lisaks otsis FBI läbi Stone’i residentsi New Yorgis.

Valge Maja pressisekretäri Sarah Sandersi sõnul pole Stone’i vahistamine kuidagi seotud presidendi ega Valge Majaga. «See on ainult tolle indiviidi asi ja ei müjuta mitte kuidagi meid siin Valges Majas.»

Eriuurija Mueller uurib väidetavat kokkumängu Venemaa ja Trumpi kampaania vahel ning Venemaa sekkumist USA presidendivalimistesse 2016. aastal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles