Tunnistaja: El Chapo lasi rivaalitseva kartelli liikme elusalt matta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Chapo.
El Chapo. Foto: HENRY ROMERO / REUTERS / Scanpix

New Yorgis Brooklynis jätkub kurikuulsa Mehhiko narkoparuni Joaquín Guzmáni ehk El Chapo kohtuprotsess. Eile jagas tunnistusi El Chapo kunagine alluv, kes nägi enda sõnul pealt vähemalt kolme mõrva, mille narkoparun isiklikult toime pani.

Tunnistajana oli kohtusaali kutsutud 2014. aastal kinni peetud ja võimudega koostööd tegev Isaias Valdez Rios. Tegu oli ühega esimestest tunnistustest, mis keskendus El Chapo isiklikele tegudele, mitte kuritöödele, mis tema korralduste järgi korda saadeti.

Endine Mehhiko eriväelane Valdez hakkas El Chapo heaks töötama 2004. aastal. Esialgu oli tema tööks mägedes asuvate peidikute valvamine. Hiljem sai temast El Chapo ihukaitsja ja kartelli heaks narkootikume vedanud lennukipiloot.

39-aastase Valdezi sõnul tõi El Chapo liitlane Ismael Zambada ehk El Mayo 2006. või 2007. aastal narkobossi juurde ühe rivaalitseva Arrellano Felixi kartelli liikme. El Chapo polnud õnnelik, et vangi oli juba varasemalt kuuma triikrauaga piinatud.

Isaias Valdez Rios.
Isaias Valdez Rios. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS / Scanpix

Tunnistaja sõnul oli El Chapo vangi mitu päeva kinni hoidnud ning teda kahel korral üle kuulanud, lõpuks andis narkoparun oma alluvatele ülesandeks mehele haud kaevata. El Chapo tulistas meest, kuid ei tapnud teda. Seejärel andis Guzmán korralduse ta elusalt matta ega hoolinud sellest, et vigastatu endiselt õhku ahmis.

Teisel korral toimetas üks El Chapo alluv tema juurde kaks Zetase kartelli liiget. Narkoparun piinas vange umbes kolm tundi ning andis seejärel korralduse kaevata haud ja selle põhja tuli üles teha. Guzmán tulistas Zetase liikmeid pähe ning käskis alluvatel nad põlevasse auku matta. «Ta ei tahtnud, et luud alles jääksid,» selgitas Valdez.

Hiljem andis El Chapo korralduse ka Valdezi enda tapmiseks, sest ta kahtlustas ihukaitsjat raha varastamises. El Chapot suudeti siiski veenda, et ta Valdezi ellu jätaks. 

61-aastase El Chapo kohtuprotsess sai alguse novembris. Teda süüdistatakse hiiglaslikus koguses kokaiini, heroiini ja teiste narkootikumide USAsse smugeldamises kurikuulsa Sinaloa kartelli ninamehena. El Chapo advokaatide väitel lavastas teine tuntud narkokaubitseja El Mayo ta süüdi.

Prokuröride sõnul loodavad nad esmaspäeval tunnistajate kuulamisega lõpule jõuda. El Chapo advokaatidel on võimalus saali kutsuda ka oma tunnistajad, kuid praegu pole selge, kas ka narkoparun ise tunnistusi jagab. Süüdimõistmise korral ootab endist Sinaloa kartelli juhti eluaegne vangistus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles