Soome välisministeerium maksis netipetturitele 400 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti klaviatuur.
Arvuti klaviatuur. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Petturid saatsid Soome välisministeeriumile ÜRO pähe e-kirju ja veensid neid maksma umbes 400 000 eurot «arengufondidesse», vahendab YLE.

Soome Soome Keskkriminaalpolitsei peainspektori Antti Peräla sõnul kahtlustatakse kurjategijaid pettuses ja rahapesus. Raha, mille Soome välisministeerium petturitele maksis, oli mõeldud Kõrgõstani õigusabiprogrammi arengu toetamiseks.

Politsei teatel edastasid petturid ametnikele e-kirja, mis näis olevat saadetud ühe ÜRO arenguprogrammi UNDP töötaja poolt. See ajendas välisministeeriumit raha maksma.

«Soomel on UNDPga taolised rahastuslepped ja selle alusel on erinevaid projekte toetatud,» ütles Peräla. «Keegi suutis mängida antud ÜRO programmi töötajat ja eksitusena edastati raha petturi arvele.»

Peräla kahtlustab, et häkkerid infiltreerusid UNDP serveritesse ja sealt avastatigi e-kirjad, mida pettuseks ära kasutati.

«Nii olid nad võimelised edastama ehtsana näivaid e-kirju õigetele inimestele,» sõnas Peräla. «Projekti kallal töötavad ametnikud hakkasid uurima, miks raha kohale jõudnud pole ja see pani välisministeeriumi asja uurima.»

Siis avatigi tema sõnul, et konto kuulus eraisikule. Tänaseks on peainspektori teatel osa rahast tagasi suudetud saada. Osa rahast kanti aga teistele kontodele edasi, mis muudab raha leidmise keerulisemaks. «Keskkriminaalpolitsei on tänaseks tuvastanud kolm isikut, keda kahtlustatakse rahapesus.

Kes pettuse taga on, pole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles