Kuum nimekiri: kuhu investeerida aastal 2019?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disney toodab näiteks "Pirates of the Caribbean" filmi.
Disney toodab näiteks "Pirates of the Caribbean" filmi. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Läinud aasta kaks-kolm viimast kuud olid investoritele üsna hirmuäratavad ning võisid nõrganärvilisemad aktsiaturgudest taas eemale peletada. Paraku on langused börsidega kaasas käivad nähtused ning kui soovid, et börsilanguste või isegi -krahhide ajal oleks uni rahulik, peaks investeerimisportfell olema konservatiivsem.

Samas on börsilangus parim aeg investeerimiseks. On ju legendaarne investor Warren Buffett öelnud, et kui kõik on kartlikud, tasuks olla ahne, kartlik aga olla siis, kui teised on ahned. Pealegi tundub, et aktsiaturud on (vähemalt mõneks ajaks) rahunenud ning hakanud taas tasapisi kerkima. Näiteks filmitootja ja voogedastuskompanii Netflixi aktsia, mis oli üks sügistalvise börsilanguse ajal enim räsida saanud tehnoloogiaettevõtteid, on alates jõuluajast kerkinud 40 protsenti.

Aga kuhu investeerida? Postimehe investor Mari portfellis on praegu 14 väärpaberit, neist kuus Eesti börsiettevõtte aktsiat, üks Leedu aktsia, üks Eesti võlakiri, neli börsil kaubeldavat fondi ja kaks USA aktsiat. Seega on kodumaised ettevõtted Mari portfellis kaetud hästi, börsil kaubeldavad fondid, ehkki ilmselt mitte kõige parem valik, samuti. Välisbörsidel noteeritud aktsiate osakaal võiks portfellis olla suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles