Euroopa suurriigid esitasid Venezuelale ultimaatumi (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juan Guaidó (vasakul) ja Nicolas Maduro.
Juan Guaidó (vasakul) ja Nicolas Maduro. Foto: Yuri Cortez / AFP / Scanpix

Euroopa suurriigid Hispaania, Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia andsid täna Venezuela presidendile Nicolás Madurole kaheksa päeva uute valimiste väljakuulutamiseks, lubades vastasel juhul tunnustada riigi ajutise presidendina opositsiooniliidrit Juan Guaidód.

«Kui kaheksa päeva jooksul ei kuulutata Venezuelas välja ausaid, vabu ja läbipaistvaid

Pedro Sánchez.
Pedro Sánchez. Foto: Victor Lerena / EPA/ Scanpix

valimisi, tunnustab Hispaania Juan Guaidód Venezuela presidendina,» teatas peaminister Pedro Sánchez telepöördumises. Sama ultimaatumit kordas ka Saksamaa. 

«Venezuela rahvas peab saama otsustada oma tuleviku üle vabalt ja täiesti turvaliselt,» teatas Saksa valitsuse pressiesindaja Martina Fietz Twitterisse postitatud avalduses.

Veidi hiljem tegi sarnase avalduse ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron, edastades oma sõnumi Twitteris hispaaniakeelse postitusega. 

Liitlastest mõni tund hiljem liitus avaldusega ka Suurbritannia. 

«Pärast opositsiooni kandidaatide keelustamist, valimiskastide täitmist võltsitud sedelitega ja muid ebakorrapärasusi sügavalt puudulikel valimistel on selge, et Nicolás Maduro ei ole Venezuela legitiimne liider,» kirjutas Briti välisminister Jeremy Hunt Twitteris tehtud avalduses.

«Juan Guaidó on õige inimene Venezuelat edasi viima,» lausus ta. «Kui uusi ja vabu valimisi kaheksa päeva jooksul välja ei kuulutata, tunnustab Ühendkuningriik teda ajutise presidendina, et ta viiks edasi poliitilist protsessi demokraatia suunas,» ütles Briti välisminister. «Venezuela kannatava rahva jaoks on aeg saabunud aeg uueks alguseks,» lisas Hunt.

USA, enamik läänepoolkera riike ja paljud Euroopa riigid on avaldanud toetust Guaidóle ja demokraatia taastamisele Venezuelas, sest ei pea president Maduro teist ametiaega seaduslikuks. Euroopa Liidu riigid pole aga erinevalt USAst seni Guaidód presidendina ametlikult tunnistanud. 

Guaidó kuulutas end kolmapäevasel meeleavaldusel Venezuela ajutiseks presidendiks. Rahvusassamblee spiiker on seejärel lükanud tagasi Maduro ülekutse pidada kõnelusi ning kutsunud korraldama järgmisel nädalal uut meeleavaldust.

Venezuela lükkas Euroopa ultimaatumi tagasi

Venezuela välisminister Jorge Arreaza lükkas laupäeval Euroopa ultimaatumi tagasi ja ütles, et Nicolás Maduro on jätkuvalt riigi legitiimne president.

«Mitte keegi ei esita meile tähtaegu ega ütle meile, kas tulevad valimised või mitte,» sõnas Arreaza Venezuela olukorrale pühendatud ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralisel istungil.

«Kuidas on nii, et te saate esitada ultimaatumi suveräänsele valitsusele?» küsis ta.

Ehkki USA ja enamik läänepoolkera riike on Guaidód juba Venezuela ajutise presidendina tunnustanud, ei ole ükski Euroopa Liidu riik seni seda sammu astunud.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles