Kollavestid tulid jälle tänavatele (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollavestide meeleavaldus Pariisis.
Kollavestide meeleavaldus Pariisis. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Scanpix

Prantsusmaal tulid kollavestid juba 11. laupäeva järjest taas tänavatele valitsuse ja president Emmanuel Macroni vastu meelt avaldama. 

Meeleavaldsi korraldati nii Pariisis, pealinna lähistel kui ka teistes linnades. Täna hommikul kulges rahumeelne protestirongkäik mööda Pariisi peatänavat Champs-Élysées'd. Kaks meeleavaldajate plaanivad tänaseks õhtuks üritusi Pariisi idaosas Vabariigi väljakul.

Prantsuse politsei on saatnud tänavatele umbes 80 000 ametnikku. Umbes sama arv protestijaid on tulnud tänavatele kahel viimasel nädalavahetusel. 

Protestid vallandas novembri keskpaigas valitsuse otsus tõsta kütuseaktsiisi, kuid need kasvasid kiiresti üle liikumiseks elukalliduse ja Macroni valitsemisstiili vastu.

Eelmisel nädalal käivitas president kaks kuud kestva üleriigilise arutelu maksupoliitikast avalike teenusteni. Selle käigus peab ta ka ise debatte üle riigi.

Kollavestid Pariisis.
Kollavestid Pariisis. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Scanpix

Kollavestide meeleavaldused on kujunenud Macroni senise ametiaja suurimaks proovikiviks ja president loodab, et sammud osalusdemokraatia poole, mida ta 2017. aasta presidendivalimiste kampaania ajal lubas, rahuldavad protestijate nõudmised suurema sõnaõiguse üle riigi valitsemises.

President on juba püüdnud rahulolematust vaigistada 10. detsembril teatavaks tehtud majanduslike meetmete paketiga, mille maksumus on hinnanguliselt 10 miljardit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles