Itaalia siseminister ähvardas migrantide päästjad kohtu alla anda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia siseminister Matteo Salvini.
Itaalia siseminister Matteo Salvini. Foto: AMMAR AWAD / REUTERS / SCANPIX

Itaalia siseminister Matteo Salvini kogub asitõendeid Hollandi lipu all seilava päästelaeva meeskonna vastu ajal, mil hoogustuvad üleskutsed 47 migrandi maalelubamiseks.

«Tõendid antakse üle kohtuvõimudele,» märkis ta, süüdistades kaptenit ja meeskonda kuriteos ning selges soovis kasutada immigrante poliitilises võitluses.

Salvini on keeldunud avamast oma sadamaid peamiselt Sahara-tagusest Aafrikast pärit migrantidele, kes päästeti Vahemerelt nädala aja eest. Ta väitis, et laeval oli võimalik silduda, kui ta seilas läbi Liibüa, Tuneesia ja Malta vete.

«Siseminister kogub tõendeid otsustamaks, kas esitada süüdistused kogu Sea Watchi meeskonnale ebaseadusliku sisserände toetamise eest,3 märkis ministeerium. 

Parlamendiliikmed, kellele ministeerium ei andnud luba Sea Watch 3 pardale minna, läksid iseseisvalt alusele, mis oli Sitsiilia ranniku lähedal halva ilma eest varju otsinud.

«Me kontrollime olukorda pardal ja taotleme jätkuvalt, et laevahukku sattunutel ja meeskonnal lubataks vastavalt rahvusvahelisele seadusele maale tulla,» ütles vasakpoolne parlamendiliige Nicola Fratoianni.

Inimõigusrühmituse Mediterranea andmeil kontrollivad seadusandjad päästetud migrantide vaimset ja füüsilist seisundit ning koguvad tunnistusi Liibüas kogetud vägivalla kohta.

Organisatsioon Päästke Lapsed ning teised abirühmitused on esitanud Itaaliale palve lubada maale vähemalt 13 pardal olevat alaealist. 

Salvini aga nõuab, et aluse eest võtaks vastutuse kas Holland või siis seda opereeriv Saksa vabaühendus Sea Watch.

Hollandi rändeminister Mark Harbers ütles laupäeval, et tema riik ei ole kohustatud lahendust leidma, sest Sea Watch 3 on tegutsenud oma algatusel.

Päästealused migrantidega on sageli taolisse ummikseisu sattunud sestsaadik, kui Itaalia rändevastane valitsus neid mullu suvest tagasi hakkas pöörama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles