Sudaani politsei kasutas taas meeleavaldajate vastu pisargaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Omdurmanis.
Meeleavaldajad Omdurmanis. Foto: - / AFP

Sudaani politsei kasutas pühapäeval taas pealinnas Hartumis ja sõsarlinnas Omdurmanis valitsusvastaste meeleavaldajate vastu pisargaasi, teatasid meediakanalid.

Sudaani president Omar al-Bashir sõitis pühapäeval Kairosse kõnelustele oma Egiptuse ametivenna Abdel Fattah al-Sisiga. Tegemist on Bashiri teise visiidiga välisriiki pärast Sudaanis majandusraskuste tõttu puhkenud rahutusi.

Meeleavaldused on kasvanud üldiseks protestiks 30 aastat riiki valitsenud Bashiri vastu. 

Ametlikel andmetel on 19. detsembril alanud meeleavaldustel surma saanud 30 inimest. Inimõigusorganisatsioonide info kohaselt on surma saanud rohkem kui 40 inimest.

Meeleavalduste organiseerimise on enda kanda võtnud Sudaani kutseliit, mis koondab arste, õpetajaid, insenere ja teiste ametite esindajaid, kuna suur arv protestiaktsioone juhtinud opositsioonipoliitikuid on kinni võetud.

Üha laienevates protestiaktsioonides nähakse suurimat ohtu, mis 1989. aastal riigipöördega võimule tulnud Bashiri on seni ähvardanud.

Sudaani opositsioonijuht Sadiq al-Mahdi nõudis reedel president Omar al-Bashiri tagasiastumist, asudes toetama mitu nädalat tänavatel protestinud valitsusvastaseid meeleavaldajaid.

"See režiim peab otsekohe lahkuma," ütles Mahdi pealinna Hartumi sõsarlinnas Omdurmanis mošee ette kogunenud rahvahulgale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles