Tai tüdrukutebändi liige kandis laval natsisümboolikaga kostüümi (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai tüdrukutebänd BNK48 laval esinemas.
Tai tüdrukutebänd BNK48 laval esinemas. Foto: BNK48/Facebook

Tai üks kõige kuulsamaid ansambleid BNK48 sattus skandaali, kui üks tüdrukutegrupi liige kandis televisioonis edastatud lavaproovi ajal natsisümboolikaga särki. Praeguseks on ansambli liikmed juhtunu pärast vabandust palunud ning külastanud ka Iisraeli saatkonda Bangkokis.

Fotod haakristiga särki kandnud BNK48 lauljast Pichayapa Namsai Nathast hakkasid levima sotsiaalmeedias läinud nädalavahetusel just enne holokausti mälestuspäeva.

Iisraeli saatkond nimetas juhtumit šokeerivaks ja jahmatavaks.

Suursaadiku asetäitja Tais Smadar Shapira ütles: «Et bändi esisolist kandis natsisümboolikat, haavas üle kogu maailma miljonite inimeste tundeid, kelle sugulased natsid tapsid.»

Saksa saadik Tais Georg Schmidt kordas oma Iisraeli kolleegide mõtet ning kutsus ansambli liikmeid saatkonda ametnikega kohtuma ning arutama natsivõimu all toime pandud terroritegusid.

Grupi BNK48 mänedžer ja 19-aastane laulja kohtusid Iisraeli suursaadikuga Tais ning palusid juhtunu pärast vabandust.

BNK48 laulja Pichayapa Namsai Natha (L) ja mänedžer Nataphol Pavaravadhana kohtumas Iisraeli suursaadiku Meir Shlomoga.
BNK48 laulja Pichayapa Namsai Natha (L) ja mänedžer Nataphol Pavaravadhana kohtumas Iisraeli suursaadiku Meir Shlomoga. Foto: Handout / AFP / Scanpix

«Ebasobiva kirjaga kostüüm põhjustas pahameelt ja häiris paljusid inimesi, keda on puudutanud minevikus kogu maailmas toime pandud inimsusevastased kuriteod,» ütles BNK48 oma avalduses.

Särki kandnud laulja lisas, et näeb edaspidi rohkem vaeva, et olla paremini informeeritud. «Ma tahan olla kõigile eeskujuks, palun andestage mulle,» ütles Pichayapa Namsai Natha eile laval esinedes. «Ma ei saa juhtunut olematuks muuta, aga ma luban, et ei lase sellele korduda,» lisas ta hiljem Facebookis.

Suur osa tailastest ei ole enda väitel teadlikud natside rollist Teises maailmasõjas. See tuli välja ka veebiaruteludest, kus paljud ansamblit kritiseerisid, kuid üksjagu oli ka nende fänne, kel polnud aimugi, mis tähendust svastika kannab.

Ka varem on natsisümboolika kujutamine Tais põhjustanud pahameelt.

2013. aastal pidi mainekas Bangkoki Chulalongkorni ülikool paluma vabandust, kuna selle tudengid valmistasid lõpuaktuseks seinamaalingu, mis kujutas Adolf Hitlerit. Ühe katoliku kooli õpilased aga riietusid 2011. aastal kooli spordipäevaks Natsi-Saksamaa sõdurivormidesse.

Mitmed BNK48 fännid süüdistasid olukorras Tai koolisüsteemi, mis ei räägi õpilastele midagi natsikuritegudest.

«Mida te ootate? Kui me olime koolis, õpetasid nad ainult Tai ja Myanmari sõdade kohta,» lausus Samruay Kraspra.

Talle sekundeeris teine tüdrukutebändi fänn Prasit Rudeekriengkrai: «Ma olen üle 40 aasta vana ja ma ei teadnud midagi selle teema kohta. Kui ma nägin särki, ei arvanud ma, et sellest tuleb probleem.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles