Eestis esineb klaverigeeniusest Guinnessi rekordiomanik

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yuokio Yokoyama.
Yuokio Yokoyama. Foto: promo

31. jaanuaril saab Pärnu kontserdimajas ja 3. veebruaril Estonia kontserdisaalis kuulda jaapani pianismi kuulsust Yukio Yokoyamat, kes püstitas 2010. aastal Guinnessi rekordi mängides 24 tunni jooksul ära pea kogu F. Chopini loomingu. Klaverivirtuoos esineb Eestis juubelit tähistava MustonenFesti raames.

Üks väheseid aktiivse fännklubiga klassikalise muusika staare on suurimaid Frédéric Chopini spetsialiste maailmas. Guinnessi rekordi «Enim 24 tunni jooksul muusikapalu esitanud sooloartist» pälvinud Yukio Yokoyama mängis ühe jutiga ära 166 F. Chopini tööd, selle hulgas nii helilooja eluajal avaldatud teosed kui postuumselt ilmunud helitööd. Erakordse saavutuse eest andis Poola valitsus Yokoyamale «Chopini passi» – selle au osaliseks said 100 väljavalitud Frédéric Chopini muusika viljelejat. Sündmus oli toona pühendatud suure poola helilooja 200 sünniaastapäevaks.

Yukio Yokoyamal jätkub ambitsioone aga veelgi. Praegu osaleb pianist kogu Beethoveni klaveriloomingu esitamisel ja jäädvustamisel, mis kulmineerib legendaarse helilooja 250. sünniaastapäeval järgmisel aastal.

30. juubelit tähistav MustonenFest saab Tallinna avapaugu 1. veebruaril, kus tulevad ettekandele võimsad Carl Orffi «Carmina Burana» ja  Maurice Raveli kontsertrapsoodia viiulile «Mustlane» Vadim Repini soleerimisel. Orffi teoses teevad kaasa  Elina Nechayeva, Aare Saal, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Tartu Ülikooli kammerkoor, Estonia Seltsi segakoor ja Rahvusooper Estonia poistekoor.

Esmakordselt Eestis kõlab tänapäeva muusika grand old lady Sofia Gubaidulina viiulile ja orkestrile loodud «Dialogue: I and You», mis on pühendatud Vadim Repinile ja Andres Mustonenile.  Kontserti dirigeerib festivali kunstiline juht, maestro Andres Mustonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles