Madridi hakkab pakkuma tasuta lastesõimesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lasteaialapsed jalutuskäigul.
Hispaania lasteaialapsed jalutuskäigul. Foto: Tanja Schnitzler / Caro / Scanpix

Hispaania pealinna Madridi linnavalitsus kiitis heaks tasuta hoiuteenuse pakkumise lastele sünnist kuni kolmanda eluaastani riiklikes lastesõimedes, kokku puudutab uuendus ligi 9000 last.

Muudatus hakkab kehtima 2019.–2020. kooliaastast ning puudutab kokku 69 hoiukeskuses käivat umbes 8800 last. Kohalikule omavalitsusele läheb ettevõtmine maksma miljon eurot aastas.

Madridi linnapea Manuela Carmena avaldas lootust, et muudatus parandab väikelastele hariduse andmist ning tagab peredele parema töö- ja pereelu tasakaalu.

Praegu sõltub lasteaiatasu Madridis pere sissetulekust. Näiteks pered, kelle aastasissetulek jääb alla 5644 euro, maksavad kuutasuna 14 eurot. See on ka väikseim võimalik kohatasu. Kooliaastal 2016–2017 kärbiti kõige väiksema sissetulekuga peredel kohatasu 78 protsenti.

Alates sellest kui Carmena sai Madridi linnapeaks, on Hispaania linnavõimud investeerinud rohkem kui 27 miljonit eurot 13 uue lasteaia ehitamiseks.

Hispaanias käib lasteaias keskmiselt 38 protsenti alla kolmeaastastest lastest ning Madridis umbes 49 protsenti.

Alates neljandast eluaastas käivad Hispaania lapsed nime poolest enam mitte lasteaias vaid koolis ning kolme- kuni kuueaastastest osaleb organiseeritud õppetöös 97 protsenti riigi lastest. Kolme- kuni kuueaastastele on haridus juba alates 2002. aastast tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles