Hiir Pärnu muuseumile

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa muuseumide ühine näitus "Made in Pärnumaa" tõi Pärnu muuseumile nominatsiooni.
Pärnumaa muuseumide ühine näitus "Made in Pärnumaa" tõi Pärnu muuseumile nominatsiooni. Foto: Mailiis Ollino

Eesti muuseumide aastaauhinnad on jagatud ja tänavused muuseumirotid selgunud. Laekus 113 ettepanekut ja sõelale jäi 27 nominenti 14 muuseumist. Pärnu muuseum oli nomineeritud parima ajutise näituse kategoorias suve ja osa varasügisestki vaadata olnud näitusega “Made in Pärnumaa”. Kuigi muuseumiroti tunnustus jäi seekord saamata, väärib Pärnu muuseumi rahva töö Pärnu Postimehe meelest vähemalt sümboolset ­muuseumihiirt. Eesti Vabariigi juubeliaastal oli külastajatele avatud mitu suurepärast näitust, mis pakuvad kõneainet kauemakski.

Juubeliaasta juhatas sisse Andres Adamsoni erakordne fotonäitus “Pärnu 100 kodukonda”, kus autor külastas 2017. aastal fotoaparaadiga 100 Pärnu kodu just enne “EV 100” tähistamist. See on ainulaadne ja kordumatu pilguheit 100 koju, sest nagu paljud teisedki rahvad peame kodu oma kindluseks ega kutsu sinna iga ­ettejuhtuvat inimest.

“Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn” oli ajastatud juubelipidustusteks ja rääkis loo oma riigi väljakuulutamisest Pärnus 23. veebruaril 1918. Mõndagi külastajat üllatas näituse minimalistlik ekspositsioon, mis tundubki olevat Pärnu muuseu­mile iseloomulik. Näitus ei tähenda enam kaugeltki eksponaadiküllust, vaid paljude visuaalsete komponentide kombinatsiooni, mis koosmõjus annavadki edasi väljapaneku sisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles