Euroopa Komisjon: Eesti piirab inimestel Schengenist lahkumist (8)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Koidula tollipunkt.
Pildil on Koidula tollipunkt. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Euroopa Komisjon nõuab, et Eesti kaotaks piiril Venemaaga sõidukite tasulise broneerimis- ja ootealasüsteemi, kus komisjoni mureks on see, et raha nõutakse ootealas seismise ja järjekorranumbri eest.

Euroopa Komisjoni selgitustes on, et Schengeni piirieeskirjade reeglid on väga täpselt paigas ning järjekorranumbri ja ooteala eest maksmist pole eeskirjades ning sellepärast ei tohiks seda ka Eestis nõuda.

Komisjoni hinnang on, et kui autojuht maksmata broneeringu või ooteala eest ei pääse piirist välja, siis saab seda nimetada liikluskorralduseks, kuid sisuliselt piiratakse inimestel Schengenist lahkumist.

Siseministeeriumi piirivalvepoliitika osakonna juhataja Janek Mägi loodab, et Eesti suudab Euroopa Komisjonile ära seletada, et piiriala broneeringusüsteemi ei maksa siduda Schengeni eeskirjadega, kuna liikluskorralduslikud meetmed ei ole Schengeni piirieeskirja reguleerida, ent komisjoni arvates reguleerib Schengeni piirieeskiri kõike, isegi liikluse korraldamist maanteel enne piiripunkte.

Janek Mägi lisas ERRi uudisteportaalile, et piiri saab ületada ka tasuta ning pooltel juhtudel näiteks Koidula piiripunktis saavad autod tasuta piiri ületada.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles