Helir-Valdor Seeder: rahvuslus näitab avatust (7)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

«Rahvusluse ette ei ole vaja mingeid epiteete, ei avatust ega suletust. Rahvuslus on rahvuslus. Me ei peaks seda sõna häbenema ega kuidagi täiendama,» sõnab Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

Väitsite hiljuti Eesti Päevalehes, et inimesed, kes ei oska lugeda ja kirjutada, on targemad kui inimesed, kes loevad ainult ajalehti. Kuidas seda mõista? Kas teie rahvuspoliitiline ideaal on jõuda tagasi kirjaoskamatusse?

Ei, kindlasti mitte, vastupidi. Seal on öeldud, et inimene ei tohiks oma teadmiste hankimisel toetuda ainult meediale, ajakirjandusele. Peaks rohkem ise suhtlema ja lugema, oma peaga mõtlema ja suhtlema kogenud inimestega. Heas mõttes elitaarse, faktikontrollitud, põhjaliku ja tasakaalustatud ajakirjanduse kõrval on ju olemas ka sotsiaalmeedia, kus inimene võib igal hetkel iga asja või inimese kohta öelda just seda, mida ta tahab. See oleks justkui demokraatia laulupidu. Infokülluses ja -müras on väga hea, kui inimesel on maailmavaade välja kujunenud ja ta saab infot ka mujalt kui ainult ajakirjandusest.

Kas ma saan õigesti aru: vastandate ajakirjandust ja sotsiaalmeediat ning soovitate ajakirjanduse asemel pöörduda sotsiaalmeediasse?

Ei, ma ei vastanda. Mõlemad on olemas ja mõjutavad teineteist, ja mitte ainult positiivses suunas. Nagu ka poliitikas ja spordis otsustab sageli madalaim ühisnäitaja: sellel võistlejal on eelis, kes rikub reegleid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles