Washington andis Venezuela valitsuse pangakontod üle Guaidóle (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juan Guaido.
Juan Guaido. Foto: LUIS ROBAYO / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo andis Venezuela opositsiooniliidrile Juan Guaidóle voli võtta üle Venezuela valitsuse kontod New Yorgi föderaalreservis ja teistes Ühendriikide pankades.

Pompeo ütles täna, et see volitus aitab Venezuela legitiimisel valitsusel kaitsta neid varasid, et tuua kasu venezuela rahvale.

Guaidó juhib riigi opositsiooni kontrollitavat parlamenti ja nimetas end Venezuela ajutiseks presidendiks uute presidendivalimiste korraldamiseni. Guaidód on presidendina tunnustanud mitukümment riiki, nende seas USA.

USA kehtestas sanktsioonid ka Venezuela riiklikule naftafirmale, et survestada president Nicolás Madurot võimust loobuma.

Venezuela rahvusassamblee president Guaidó, kes kuulutas end möödunud nädalal ajutiseks riigijuhiks, loodab võita riigi relvajõudude toetuse, et veenda Madurot tagasi astuma.

Rahumeelse ülemineku korral lubab ta nii Madurole kui riigis mõjuvõimsale sõjaväele puutumatust.

«Me oleme valmis tegema kõik vajaliku, et näha demokraatiat,» lausus Guaidó, hoiatades samas, et ei kavatse alustada läbirääkimisi režiimiga, mis poliitilisi oponente vangistab ja piinab.

Guaidó sõnul on ta rääkinud USA presidendi Donald Trumpi ja teiste piirkonna riigijuhtidega, kuid ei soostunud ütlema, kas arutas Trumpiga võimalust sõjalisteks käikudeks.

Venezuelas on juba nädal aega toimunud president Maduro vastased meeleavaldused, milles on hukkunud üle 40 inimese, teatas täna ÜRO.

Protestid said alguse eelmisel nädalal, kui rühm sõdureid tõusis üles Maduro vastu.

Meeleavalduste ohvrite hulgas on ÜRO inimõigusvoliniku pressiesindaja Rupert Colville`i sõnul vähemalt 26 inimest, kelle julgeolekujõud või valitsusmeelsete relvarühmituste liikmed on maha lasknud.

Meeleavalduste käigus rüüstatud metroojaam Caracases.
Meeleavalduste käigus rüüstatud metroojaam Caracases. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

ÜRO inimõiguste ülemvoliniku ameti (UNHCHR) andmetel on 21.-26. jaanuaril meeleavaldustel kinni peetud vähemalt 850 inimest.

Kinnipeetute hulgas on 77 last, mõned neist kõigest 12-aastased.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles