Venezuela kohus keelas Guaidól riigist lahkuda ja külmutas ta vara (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela opositsiooniliider ja parlamendi spiiker Juan Guaidó eile rahvusassamblee istungit juhtimas.
Venezuela opositsiooniliider ja parlamendi spiiker Juan Guaidó eile rahvusassamblee istungit juhtimas. Foto: Elyxandro Cegarra / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Venezuela ülemkohus seadis riigi opositsiooniliidrile Juan Guaidóle välismaale reisimise keelu ning külmutas tema pangaarved.

President Nicolás Madurole lojaalne ülemkohus nimetas seda ettavaatusabinõuks, mis jääb kehtima kuni Guaidó suhtes lõpetatakse eeluurimine väidetava riigi rahu kahjustamise pärast.

Rahvusassamblee spiikrina on Guaidól immuniteet kohtumõistmise suhtes, kui ülemkohus just teisiti ei otsusta.

Eile parlamenti tööle saabudes ütles Guaidó, et ülemkohtu otsus ei üllatanud teda. «Ma ei eita ähvardusi ega tagakiusamist, aga me oleme siin, me jätkame oma tööd,» selgitas ta.

Tegu on Venezuela presidendi Nicolás Maduro vastusammuga Guaidó eelmise nädalal tehtud avaldusele, millega rahvusassamblee spiiker kuulutas ennast riigi ajutiseks presidendiks.

Teda on võimuvõitluses Maduro vastu asunud toetama Ameerika Ühendriigid ning mitmed teisedki riigid. Samas on endiselt Maduro poolel näiteks Venemaa ja Kuuba.

Venezuela opositsioon on kutsunud tänaseks oma toetajaid kahetunnisele rahumeelsele protestile. Seni pole teada, kas ka Guaidó kavatseb sellest osa võtta.

Rühm Ladina-Ameerika riike ja Kanada teatasid eile, et on vastu sõjalisele jõu kasutamisel kriisi lahendamiseks. «Lima Grupp teatab, et on vastu igasugusele sõjalisele sekkumisele Venezuelas,» kinnitas Peruu välisminister Nestor Popolizio.

Mehhiko oli ainus 14 riiki ühendava Lima Grupi liige, mis ei allkirjastanud reedel avaldust, milles kutsuti Nicolas Madurot andma võim üle Venezuela demokraatlikult valitud ja opositsiooni kontrolli all olevale parlamendile ja mitte alustama sel nädalal uut ametiaega.

Lima Gruppi kuuluvad Argentina, Brasiilia, Kanada, Tšiili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Panama, Paraguay, Peruu ja Saint Lucia.

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton hoiatas eile taas tõsiste tagajärgede eest, kui midagi peaks juhtuma Guaidóga. «Las ma toonitan veelkord – saavad oleme tõsised tagajärjed kõigile, kes üritavad demokraatiat tagasi pöörata ja teha kahju Guaidóle,» kirjutas Bolton suhtlusvõrgustikus Twitter.

Valge Maja kutsus üleeile Venezuela relvajõude nõustuma võimu rahumeelse üleminekuga president Nicolás Madurolt opositsiooniliidrile Guaidóle. Ka andsid Ühendriigid opositsiooniliidrile üle kontrolli Venezuela riigi USA pankades asuvate kontode üle.

Maduro teatas intervjuus Vene uudisteagentuuriga RIA Novosti, et on valmis rahu ja tuleviku nimel kõnelusteks opositsiooniga ning palus selleks välisvahendajate abi.

Ühtlasi toetab ta ennetähtaegseid parlamendivalimisi. «Oleks väga hea korraldada parlamendivalimised varasemas etapis. See oleks hea poliitilise arutelu vorm,» lausus Maduro.

Venezuela on olnud juba pikalt kipus tõsiste majandusraskustega ning alates 10. jaanuarist, mil Maduro alustas oma teist ametiaega presidendina, on toimunud kogu riigis vägivaldseid proteste.

ÜRO hinnangul on alates 21. jaanuarist surma saanud vähemalt 40 inimest ning sajad on vahistatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles