Ahto Lobjakas: väiksem Eesti (2)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kui uskuda üht uudist eelmisest nädalast, mis jäi küll suurema tähelepanuta, on haridusminister Mailis Reps valimiskampaania tuhinas tunginud sügavale seni president Kersti Kaljulaidile ja erakonnale Isamaa kuulunud territooriumile.

Nimelt olla haridusministeerium ette valmistanud valitsuse korralduse eelnõu, millega tahetakse riigikantselei juurde luua «ülemaailmne eestluse koostöökomisjon». Raadiouudistes ette loetud pressiteade ei jäta kahtlust, et riik plaanib kulutada oma nappi ressurssi eesti rahvusluse edendamiseks selle kõige kitsamas vormis. Komisjon kavatseb vaagida ja koordineerida valitsusasutuste tegevust «rahvuskaaslaste poliitika» nurga alt.

See väljend välistab üheselt võimaluse, et jutt võiks käia eestlusest, mis hõlmab Eesti riigi – ja idee – võrdseid subjekte, sõltumata nende rahvuslikust taustast. Eesti kodanik välismaal, kes juhtub olema mitte-eestlane, ei saa mitte-rahvuskaaslasena sellise poliitika objektide ringi kuuluda. Siin tekib vastuolu põhiseadusega, mis ei luba kedagi diskrimineerida rahvuse alusel.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles