OSCE eriesindaja sõnul puudub Minski lepetele alternatiiv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Ukraina eriesindaja Martin Sajdik.
Pildil on Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Ukraina eriesindaja Martin Sajdik. Foto: Natalia Fedosenko / Natalia Fedosenko/TASS

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Ukraina eriesindaja Martin Sajdik ütles, et Donbassi konflikti reguleerimiseks mõeldud Minski lepetele puudub alternatiiv. 

«Tahan oma kolmeaastasele töökogemusele toetudes rõhutada taas oma täielikku pühendumust Minski lepetele ja isiklikku veendumust nende vajalikkuses, samuti selles, et Ida-Ukraina konflikti rahumeelsele lahendamisele puudub alternatiiv,» ütles Sajdik  Minskis. 

«See on meie ühine ülesanne,» sõnas Sajdik ajakirjanikele pärast kolmepoolse kontaktrühma kohtumist. Tema sõnul peavad kõik Minskis läbirääkimisi pidavad osapooled tegema kõik endast oleneva Minski lepete täiemahuliseks täitmiseks. 

OSCE eriesindaja teatas esmaspäeval usutluses Austria ajalehele Kleine Zeitung uuest Donbassi konflikti lahendamise plaanist. 

Kolmapäeval aga keeldus ta seda kommenteerimast. «Mul pole sel teemal midagi korrata,» lausus eriesindaja. 

Diplomaadi sõnul tutvustati rahuplaani detsembris Milanos OSCE välisministrite kohtumisel. Selle kohaselt peaks OSCE ja ÜRO tegutsema mitte rööbiti, vaid koos nn eriesindaja juhtimisel. See puudutaks ÜRO poolt nii sõjalist kui poliitilist komponenti, kuid ka juba kohapeal toimivat OSCE erivaatlusmissiooni (SMM).

Plaan sisaldab üleskutset Euroopa Liidule asutada rekonstruktsiooniagentuur, mis tegutseks kõigis Donetski ja Luganski oblastite rajoonides. Samuti näeb kava ette ÜRO üleminekuvalitsuse loomist Donbassis, mis jälgiks rahuplaani täitmist ja piirkonna Ukraina võimu alla taaslõimimist. 

Sajdik ütles ka, et Minski lepped näevad ette Donbassi esindajate kaasamist protsessi ja nende kuuldavõtmist. «Nii peaks see ka olema, seda isegi pärast uue, kõikehõlmava leppe vastuvõtmist,» lausus eriesindaja. 

Ukraina konflikti reguleerivad Minski lepped sõlmiti 2015. aasta 11. veebruaril. Lepped näevad muuhulgas ette Venemaa ja separatistide kontrolli all oleva piirilõigu Ukraina kontrolli alla andmist, relvarahu, raskerelvastuse järk-järgulist tagasitõmbamist ja separatistide käes olevatele piirkondadele eristaatuse andmist Ukraina koosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles