Demokraadid taunisid Trumpi etteheiteid USA luureteenistustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on USA president Donald Trump.
Pildil on USA president Donald Trump. Foto: Ron Sachs/SIPA / Ron Sachs/SIPA

USA kongressi demokraadid taunisid vabariiklasest presidendi Donald Trumpi etteheiteid riigi luureteenistustele.

Esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff ütles, et Trumpi tegevus oma ametnike nõuannete kõrvaleheitmisel on «tõsiselt ohtlik.» 

«Presidendil on ohtlik harjumus õõnestada luurekogukonda, et see haakuks tema paralleelreaalsusega,» lausus senati luurekomitee aseesimees Mark Warner Twitteris. 

Trump nimetas Ühendriikide luureteenistusi kolmapäeval naiivseiks, väites, et neil ei ole Iraani ohu osas õigus.

«Luureinimesed näivad olevat väga passiivsed ja naiivsed, kui asi puudutab Iraani ohtlikkust. Nad eksivad!» säutsus Trump.

«Võib-olla peaks luure tagasi kooli minema!» kirjutas ta Twitteris. 

Tegu ei ole esimese korraga, kui Trump avalikult oma luureagentuure kritiseerib ja see on otsene vastus luureteenistuste teisipäevasele raportile, kus antakse maailmas toimuvale Trumpist erinev hinnang.

Lisaks kriitikale luureteenistuse suunal, võttis Trump Twitteris asjaks kiita ka oma poliitika edukust Süürias, Põhja-Koreas, Iraanis ja Afganistanis.

Luureteenistused märkisid teisipäeval oma iga-aastases ohuhinnangus, et Iraani tuumalepe täidab oma eesmärki, samas kui Trump on öelnud, et see seda ei tee ja põhjendanud sellega tuumaleppest lahkumist ja Iraani sanktsioonide taastamist

Teheran jätkab koostööd 2015. aasta tuumaleppe teiste osapooltega ja see on vähemalt ajutiselt vähendanud sealset tuumaohtu, märkisid luureteenistused aruandes kongressile.

Luureagentuurid rõhutasid ka oma veendumust, et Venemaa sekkus 2016. aasta presidendivalimistesse Trumpi hüvanguks ja sekkub ilmselt ka 2020. aasta valimistesse.

Samuti märgiti, et äärmusrühmitus Islamiriik (IS) ei ole purustatud ja kätkeb endast endiselt ohtu. Trump teatas möödunud kuul, et Islamiriik on võidetud ja alustas Süüriast USA vägede väljaviimist.

Samas ei maininud USA riiklik luurejuht (DNI) Dan Coats, FBI juht Christopher Wray ja CIA direktor Gina Haspel kordagi olukorda USA-Mehhiko piiril, mida Trump nimetab kriisiks ja mille lahendamiseks ta kongressilt raha nõuab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles