Kanada loob valimistesse sekkumise vastu võitlemiseks rakkerühma

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada avaliku julgeoleku minister Ralph Goodale kolmapäeval Ottawas pressikonverentsil.
Kanada avaliku julgeoleku minister Ralph Goodale kolmapäeval Ottawas pressikonverentsil. Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press/PA Images

Kanada valitsus teatas kolmapäeval eriotstarbelise rakkerühma loomisest võitluseks desinformatsiooni ja välise sekkumisega eelseisvatesse valimistesse. 

Kanada valitsus teatas kolmapäeval eriotstarbelise rakkerühma loomisest võitluseks desinformatsiooni ja välise sekkumisega eelseisvatesse valimistesse. 

Põhja-Ameerika riigil seisavad oktoobris ees üldvalimised, kus peaminister Justin Trudeau Liberaalne Partei püüab säilitada oma enamust parlamendis. 

"See, mille me täna teatavaks teeme, on plaan kaitsta Kanada 2019. aasta föderaalvalimiste usaldusväärsust," ütles avaliku julgeoleku minister Ralph Goodale ühisel pressikonverentsil kaitseminister Harjit Sajjani ja demokraatlike institutsioonide ministri Karina Gouldiga. 

Ettevõtmine hõlmab ühest küljest valijate kirjaoskuse tõstmist internetis töötubade ja avalikkuse teadlikkuse tõstmise kampaaniatega selle kohta, kuidas tuvastada pahatahtlikke veebipostitusi, ja teisest küljest föderaalpolitsei, välisministeeriumi, signaalluureteenistuse ja luureteenistuse ametnikest koosneva rakkerühma loomist ülesandega analüüsida sotsiaalmeedias toimuvat ja häirida rünnakuid.  

Valijate harimisele kulutab valitsus 5,3 miljonit USA dollarit (seitse miljonit Kanada dollarit). 

Plaani järgi hakkab rakkerühm valimiskampaania ajal poliitikuid ja avalikkust teavitama konkreetsetest rünnakutest või ohtudest ning koordineerima koos liitlasriikidega vastusamme.

Juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 liidrid kiitsid eelmise aasta juunis Québecis kohtudes heaks töörühma loomise liberaalsete demokraatiate kaitsmiseks välissekkumise eest pärast Venemaa ulatuslikku mõjutuskampaaniat USA 2016. aasta presidendivalimiste eel. 

Goodale toonitas, et välissekkumine võib hõlmata "vanamoelist" tundliku informatsiooni vargust spioonide abil või ebaseadusliku raha eraldamist valimiskampaaniatele, aga ka mõne Kanadas elava diasporaa mõjutamist. 

Tema sõnul on aga üha enam näha "sotsiaalmeedia kasutamist ametisse valitud ametnike valedega laimamiseks". 

"Tundlike teemade ümber ärevuse või hüsteeria tekitamiseks lastakse käiku trollid ja botid ning õiguspärase informatsiooni asemel libauudiste maskeraadid," lausus Goodale. 

Avaliku julgeoleku ministri sõnul on valitsused püüdnud alati teistes riikides avalikku arvamust ja poliitikat enda huvide edendamiseks mõjutada ning kõik on hästi seni, kuni seda tehakse avatult, seaduslikult ja läbipaistvalt. 

"Aga kui selline tegevus muutub varjatuks või salajaseks, kui see koosneb valedest ja desinformatsioonist eesmärgiga inimesi eksitada, majandust või ühiskonda destabiliseerida või manipuleerida demokraatliku protsessiga, ületatakse punane joon," lausus Goodale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles