Vene firmale antud eriprokurör Muelleri materjalid lekkisid veebi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriuurija Robert Mueller.
Eriuurija Robert Mueller. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

USA föderaalprokuröride sõnul on osa eriprokurör Robert Muelleri juurdluse raames süüdistuse saanud Vene firmale antud uurimismaterjalidest muudetud kujul internetti lekitatud eesmärgiga Muelleri uurimist diskrediteerida, selgus eile kohtudokumentidest. 

Vene firma Concord Management and Consulting LLC kaitseadvokaatidele üle antud salastatud uurimismaterjalid, mis ei olnud prokuröride sõnul tundlikud, ilmusid eelmisel aastal internetti leheküljel, milleni viivat aadressi levitas üks venemeelne Twitteri konto. 

Mueller on esitanud firmale süüdistuse püüdlustes sekkuda rahaliste vahenditega 2016. aasta USA presidendivalimistesse. 

Prokurörid ei süüdistanud uurimismaterjalide lekitamises otsesõnu Concordi, kuid väidavad, et firma taotlus uute tundlike tõendite Venemaale saatmiseks asetab Ühendriikide riikliku julgeoleku huvide kohale põhjendamatu riski. 

Concordi juhib Putini lähikondlaseks peetav Jevgeni Prigožin, keda USA võimud süüdistavad trollivabriku Internet Research Agency (IRA) abil ulatusliku desinformatsioonikampaania läbiviimises enne 2016. aasta presidendivalimisi ja selle ajal.

Lisaks IRA-le ja Prigožinile on vandenõus desinformatsiooni levitamiseks sotsiaalmeedias süüdistuse saanud veel kaks organisatsiooni ja 12 isikut.  

USA on kehtestanud Prigožinile ja IRA-le valimistesse sekkumise eest sanktsioonid. 

Concord on ainus firma, mis on otsustanud võidelda süüdistuste vastu kohtus, mis tähendab, et firma advokaatidel on ligipääs selle vastu kogutud tõenditele. 

Prokurörid viitasid kohtudokumentides eelmisel aastal loodud Twitteri kontole, mis teatas Concordile esitatud tõendite koopia varastamisest. Kontole @HackingRedstone postitati link, mille kaudu suunati kasutajad internetiküljele, mis sisaldas Muelleri esitatud materjalidega kattunud kaustanimesid. 

Prokuröride sõnul on valdav osa Twitteri kontol avaldatud dokumentidest juhtumiga mitteseotud rämpsmaterjal, mis avaldati koos tõeliste uurimisdokumentidega osana katsest juurdlust diskrediteerida. 

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) analüüs tuvastas, et ligi 300 000 avaldatud failist vaid umbes 1000 olid päris dokumendid, mille Muelleri meeskond Concordile andis. FBI selgitas prokuröride sõnul ka välja, et dokumente ei varastatud valitsuse serveritest. 

Endise FBI direktori Muelleri juurdlus sai alguse 2017. aasta mais peatselt pärast seda, kui president Donald Trump oli vallandanud FBI juhi James Comey.

Mueller uurib Venemaa sekkumist USA 2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Comeyt vallandades õigusemõistmist. Enne eriprokuröri uuris Venemaa sekkumist FBI.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles