Pildid ja video: külmetavad chicagolased nimetasid kodukandi ümber Chiberiaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Keskläänt tabas arktiline pakane, mille tõttu on seal piirkonnas elu peaagu seiskunud. Koolid, kauplused, pangad ja riigiametid on suletud kuni ilma soojemaks minemiseni.

Reutersi ja Fox Newsi teatel julgesid Illinoisis asuva miljonilinna Chicago elanikest vaid vähesed 30. jaanuaril oma nina välja pista, sest temperatuur langes miinus 30 kraadini. Öiseks ajaks lubati miinus 40 kraadi või isegi alla selle. Tugeva tuulega tundus ilm veelgi külmem.

Chicagolased trotsimas külma
Chicagolased trotsimas külma Foto: Scott Olson / AFP/Scanpix

Siiski oli ka neid, kes seda külma trotsisid, õues jalutasid või sportisid.

Chicagos on ka varem väga külm olnud. Näiteks 1985. aasta jaanuaris mõõdeti seal miinus 33 kraadi.

Chicagolased kommenteerivad nüüdset külma sotsiaalmeedias kirjeldades, kuidas nad nüüd elavad Chiberias, mis on viide Venemaa Siberile, kus talviti on samuti väga külm. 

Chicagolased viskavad külma üle nalja
Chicagolased viskavad külma üle nalja Foto: twitter.com

«Selline ilm paneb ka igasuguse ilmaga harjunud inimesed proovile. Näiteks ekstreemsportlased ja talisuplejad, rääkimata neist, kes selliste ekstreemsustega ei tegele,» oli üks kommentaar.

Instagrami ja Twitterisse on pandud  kümneid pilte hashtagi #Chiberia all.

Paljud panid sinna ka videoid, milles näitasid, mis juhtub madalate kraadide juures õhku visatud veega. See jäätus silmapilkselt.

Mees viskamas vett näitamaks, et see külmub koheselt
Mees viskamas vett näitamaks, et see külmub koheselt Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Veel on pilte, millel on näha, et ka kuum kohv ja ka alkohol jäätusid kiiresti.

Chicagos on nii külm, et kohv jäätus sekunditega
Chicagos on nii külm, et kohv jäätus sekunditega Foto: twitter.com

Chicagolased viskasid nalja nii enda kui arktilise külma üle, mis neid tabas. Samuti jagasid näpunäiteid, kuidas selles toime tulla.

Chicagolased viskavad külma üle nalja
Chicagolased viskavad külma üle nalja Foto: twitter.com
Inimtühjad tänavad külmas Chicagos
Inimtühjad tänavad külmas Chicagos Foto: twitter.com

Chicago lennujaamad tühistasid kaks kolmandikku saabuvatest ja lahkuvatest lendudest. Samuti jättis rongifirma Amtrak ära Chicago rongiliini saabuvad ja lahkuvad sõidud.

Chicagos liigub viis suurt vilkuritega bussi, kus kodutud saavad end soojendada ja kus neile pakutakse sooja süüa.

USA meedia teatas, et madalad temperatuurid on lisaks Illinoisile ka  Michiganis, Iowas, Indianas, Wisconsinis ja Minnesotas.

Minnesotas mõõdeti eile mitmes paigas üle 40 külmakraadi ja Põhja-Dakotas üle miinus 38 kraadi. 30. jaanuaril oli Minnesota kõige soojem paik Grand marais, kus oli temperatuur miinus 27 kraadi.  

Minneapolises oli temperatuur koos tuulekülmaga ligi 50 kraadi ja sealsed tänavad olid inimtühjad.

Politsei hoiatas, et inimesed väga kaua väljas ei viibiks, sest see sajandi külm võib tekitada mitmesuguseid terviseprobleeme.

Samuti anti hoiatus autojuhtidele, et nad jäätunud pinnasega maanteedel väga ei kiirustaks.

USA post katkestas Põhja-ja Lõuna-Dakotas ning Ohios töö, kuna külm ohustas postiljonide elu.

Illinoisis Auburne’i lähedal tuli päästjatel ja politseil päästa 55. maanteel katki läinud bussist 21 inimest. Uurimine näitas, et buss ei saanud edasi sõita, kuna kütus oli muutunud geeljaks.

Meteoroloogide teatel liigub külm õhumass Keskläänest edasi USA idaosa suunas, kus varsti on ka väga madalaid temperatuure oodata.

Keskläänes hakkab ilm soojenema selle nädala lõpul, mil sinna lubatakse 5 – 15 kraadi külma, kuid veebruari keskel  võib saabuda veel üks külmalaine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles