Venezuela opositsioonijuht pidas sõjaväega salajasi kohtumisi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaido.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaido. Foto: Leo Alvarez / Sputnik / Scanpix

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó pidas salajasi kohtumisi riigi sõjaväega, et leida tostust president Nicolás Maduro kukutamiseks.

Eelmisel nädalal end Venezuela ajutiseks presidendiks kuulutanud Guaidó on saanud enda selja taha Ameerika Ühendriikide ja mitme Ladina-Ameerika riigi toetuse. Suurjõud Venemaa ja Hiina toetavad aga Madurot ning sõjaväe toetust nähakse kriitilise kaalukausina olukorra lahendamiseks.

«Me pidasime salajasi kohtumisi relvajõudude liikmete ja julgeolekujõududega,» teatas Guaidó. «Madurolt sõjaväe toetuse võtmine on võtmeküsimusega valitsuse vahetuse võimaldamisel ning enamik teenistujatest nõustub, et riigi viimatine olukord on eluks kõlbmatu.»

Opositsioon on pakkunud amnestiat neile relvajõudude liikmetele, kes ei ole süüdi inimsusevastastes kuritegudes.

Opositsiooniliider ärgitas eile inimesi astuma kaheks tunniks oma kodudest ja töökohtadest välja, et protestida Maduro valitsuse vastu ja nõuda relvajõududelt rahva poolele asumist. 

Maduro vastane meeleavaldus.
Maduro vastane meeleavaldus. Foto: JUAN BARRETO / AFP

Guaidó ütles pärast meeleavaldust, et venezuelalased tulid vähemalt 5000 asukohas üle riigi tänavatele, et nõuda presidendilt vabadust. Opositsiooniliider ise ilmus ette teatamata rahva ette pealinnas Caracases Keskülikooli ees.

Opositsionääri sõnul on tema eesmärk saavutada olukord, kus Venezuela majanduskriisi eest välismaale põgenenud inimesed naaseksid koju ja võtaksid oma riigi tagasi. ÜRO andmeil on alates 2015. aastast Venezuelast lahkunud 2,3 miljonit inimest. 

Maduro püüdis varem ise relvajõudude ustavust kinnistada, juhtides eile ühes Caracase kasarmus marssi 2500 sõduri osavõtul.

Alates 2013. aasta märtsist Venezuelat valitsenud Maduro tagasivalimist mullu mais ei tunnusta Euroopa Liit, USA ega Ameerika Riikide Organisatsioon (OAS). Samas toetavad teda endiselt Venezuela sõjavägi ning riigi tähtsamad liitlased Venemaa, Hiina ja Kuuba. 

Maduro ütles teisipäeval, et on valmis pidama opositsiooniga kõnelusi ja kuulutama välja ennetähtaegsed parlamendivalimised, kuid välistas uute presidendivalimiste korraldamise, nagu nõuavad opositsioon ja lääneriigid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles