Musk: Tesla Model Y tuleb 2020

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla laadimisjaam Californias.
Tesla laadimisjaam Californias. Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Tesla on juba 2015. aastast saadik lubanud elektrilist maasturit nimega Model Y, kuid siiani pole autotootja mitte midagi konkreetset näidanud. Nüüd kinnitas ettevõte, et maastur läheb tootmisse 2020. aasta lõpus.

Tesla asutaja ja tegevjuht Elon Musk ütles videokõnes investoritele, et erinevalt senistest elektriautodest hakatakse Model Y-d tootma tõenäoliselt Nevada gigatehases ning ettevalmistused tootmiseks algavad juba sellel aastal. Tesla pole siiani näidanud avalikkusele isegi mitte Model Y kuvandit ega prototüüpi.

Musk lubas, et maasturit hakatakse tootma märksa kiiremas tempos ja suuremal määral kui Model 3-me, sest ligemale 75 protsenti komponentidest on kahel autol samad ja nii ei tule välja töötada uusi tootmisliine. Samal põhjusel peaks Model Y tootmine kujunema ka Model 3-ga võrreldes palju odavamaks.

Tootmisliinide rajamine Nevada gigatehasesse vähendab Muski sõnul ka erinevate komponentide tarnimisele kuluvat aega, võimaldades nii kiiremat tootmistempot. Model 3 toodetakse näiteks Californias ja mitmel korral on tekkinud viivitusi tootmises just tarne pärst.

Tesla teatas kolmapäeval oma möödunud aasta neljanda kvartali majandustulemustest, mille järgi teenis autotootja 140 miljonit dollarit kasumit. Tegu on esimese korraga Tesla ajaloos, kui ettevõte teenib kahes järjestikulises kvartalis kasumit. Paraku jäi möödunud kvartalis teenitud kasum kõvasti alla kvartalile enne seda, mil kasumiks oli 311,5 miljonit dollarit.

Investorid polnud tulemustega rahul ning Tesla aktsia langes kauplemisjärgsetel tundidel ligemale viis protsenti. Aktsialangusele aitas kaasa ka finantsjuhi Deepak Ahuja ootamatu teade ettevõttest lahkumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles