USA kongress esitas vangistatud uiguuri intellektuaali Nobeli rahupreemiale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mõistis uiguuri majandusteadlase ja õpetlase Ilham Tohti 2014. aastal eluks ajaks vangi, kuna ta kritiseerisi riigi poliitikat moslemivähemuse suhtes.
Hiina mõistis uiguuri majandusteadlase ja õpetlase Ilham Tohti 2014. aastal eluks ajaks vangi, kuna ta kritiseerisi riigi poliitikat moslemivähemuse suhtes. Foto: Andy Wong / AP / Scanpix

USA seadusandjad nomineerisid Hiinas vangistatud uiguuri õpetlase Ilham Tohti Nobeli rahupreemia kandidaadiks.

USA kongressi Hiina küsimuste täitevkomitee (CECC) esitatud nominatsioonile kirjutasid alla nii vabariiklastest kui ka demokraatidest seadusandjad. 

«Me usume, et keegi ei ole komitee tunnustust 2019. aastal rohkem ära teeninud kui professor Tohti, kes kehastab rahumeelset võitlust rahu ja inimõiguste nimel Hiinas,» ütlesid seadusandjad Nobeli rahupreemia komitee presidendile Berit Reiss-Andersenile ja teistele komitee liikmetele tehtud pöördumises. 

49-aastasele Tohtile määrati 2014. aasta septembris eluaegne vangistus seoses tema sõnavõttudega, mis olid kriitilised Hiina uiguuri vähemuse poliitika suhtes Xinjiangi regioonis. 

Hiina julgeolekujõud on regioonis viimastel aastatel hakanud aktiivsemalt teisitimõtlejaid alla suruma, viidates terroriohule, kuid inimõiguslaste sõnul on vägivallale hoogu andnud ka islamiusule ja uiguuride keelele kehtestatud piirangud. 

Hiina lääneosas asuv Xinjiang on koduks turgikeelsetele uiguuridele, kes on seni järginud mõõdukat islamivoolu, kuid panevad pahaks riigi kontrolli oma kultuuri ja religiooni üle.

ÜRO andmetel hoitakse Xinjiangi laagrites pea miljonit uiguuri ja teisi valdavalt moslemitest rahvusgruppide esindajaid.

«See nominatsioon ei saaks olla paremini ajastatud, kuna Hiina valitsus ja Kommunistlik Partei sooritavad jätkuvalt ränki inimõigusrikkumisi, üle miljoni uiguuri ja teisest rahvusest moslemeid on peetud kinni nn poliitilise ümberõppe laagrites,» ütles vabariiklasest seadusandja Marco Rubio. 

«Ilham Tohti rahumeelsed pingutused edendada arusaamist ja rahvustevahelist harmooniat uiguuride ja Hiina hanide vahel väärib komitee tunnustust,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles