Väetiste hinnad on jätkuvalt tõusuteel

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karbamiidi kerkiv maailmaturu hind tõstab ka teiste mineraalväetiste hinda. FOTO: Baltic Agro/k-rauta
Karbamiidi kerkiv maailmaturu hind tõstab ka teiste mineraalväetiste hinda. FOTO: Baltic Agro/k-rauta Foto: Baltic Agro/k-rauta

Möödunud aasta oktoobris algas ja käesoleval aastal jätkub karbamiidväetiste maailmaturu hindade tõus, hinnarallit toetab pakkumiste vähesus, ennekõike Hiinast tuleva väetisekoguse vähenemine.

Hinnatõusule aitas kaasa India oktoobris esitatud pakkumiskutse karbamiidi tarnimise kohta, kuna India agentuur keeldus ostmast karbamiidi Iraanist, kartes USA sanktsioone. Sellele vastuseks esitati kõrge hinnaga pakkumised.

Lisaks vähenes mullu esimese üheksa kuu jooksul eksport Venemaalt 68% võrreldes üle-eelmise aasta sama perioodiga, see oli vaid 1,1 miljonit tonni (2017. aasta 9 kuud – 3,5 mln t).

Balti riikides tõusid hinnad eelmise aasta lõpus 2015. aasta alguse tasemele. Valdkonna ekspertide hinnangul jätkub karbamiidi hinnatõus ka tänavu, sellele aitavad kaasa traditsiooniliselt suur nõudlus põhjapoolkera kevadise külvihooaja ootuses ja jätkuvalt piiratud pakkumine.

Karbamiidi hinnatõus tingis ka teiste lämmastikväetiste hinnatõusu. Ammooniumnitraadi keskmised hinnad olid 2018. aasta kolmandas kvartalis 28 protsendi võrra kallimad kui teises kvartalis.

Seega toimub hinnatõus kõigis kolmes põhilises väetiste turuosas – lämmastik, fosfor ja kaaliumkloriid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles