Ametnik: USA on pettunud Türgi toetuses Madurole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Nicolas Maduro.
Pildil on Nicolas Maduro. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

USA on pettunud Türgi toetuses Venezuela presidendile Nicolás Madurole, ütles kõrge Ühendriikide ametnik.

Washington ja paljud Ladina-Ameerika riigid tunnustasid kiiresti Venezuela opositisoonijuhti ja rahvusassamblee esimeest Juan Guaidód, kui too end 23. jaanuaril ajutiseks presidendiks kuulutas, väites, et Maduro tagasivalimine viimastel presidendivalimistel oli ebaseaduslik.

Guaidó püüab saavutada rahvusvahelist toetust üleminekuvalitsuse moodustamiseks ja uute presidendivalimiste läbiviimiseks. Teda toetab ka Euroopa.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan aga avaldas eelmisel nädalal telefonivestluses toetust Madurole.

Tundmatuks jääda soovinud kõrge USA ametnik ütles ajakirjanikele, et Washingtoni arvates on «viimane allesjäänud demokraatlik institutsioon Guaidó, keda me oleme tunnustanud ajutise presidendina.»

«Aga see ei ole Türgi valitsuse seisukoht ja see valmistab meile pettumuse,» lisas ta.

Ametnik hoiatas, et USA vaatab üle Ankara ja Caracase kaubavahetuse, eriti kullaekspordi Türki, et kindlaks teha, kas Ühendriikide sanktsioonidest Venezuelale peetakse ikka kinni.

Venezuela eksportis eelmisel aastal Türki ligi 900 miljoni euro eest kulda. Jaanuaris leppisid riigid kokku ekspordi laiendamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles