Rein Ruutsoo: tõest ja võimust ning tõejärgsusest (23)

Rein Ruutsoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon Orwelli teosele 1984. Pilt on illustratiivne.
Illustratsioon Orwelli teosele 1984. Pilt on illustratiivne. Foto: Ivoox.com

Ärge unustage, et vahendiks kaosemaailma vastu on tõejanu, manitseb Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Rein Ruutsoo.

Et küsimus tõest ning selle kasutamisest ikka ja jälle poliitikategemises oluliseks muutub, on juba kodeeritud nii tõe kui ka võimu loomusesse. Pole ju nõndanimetatud tõepretensioon ainult tõese maailmapildi saamise ning loomise akadeemiline küsimus. «Tõesuse» probleemi sõlmitusse haakuvad igapäevased tõdemused, mis suunavad meie moraalseid valikud. Näiteks valikud hea ja halva vahel. Tõesed valemid olevat ka ilusad, sest esteetilistele väärtustele omistatakse ka ülendavust ja muud sellist.

Immanuel Kant rääkis kolmest inimese tõevajadust kandvast küsimusest. Esiteks, mida võib inimene maailma kohta teada saada, teiseks, kuidas ta peab elama, ja kolmandaks, mida on tal loota sellelt maailmalt, kuhu ta (ühte teist sõnavara pruukides) on n-ö paisatud. Need kolm küsimust võib kokku võtta küsimuseks inimese olemuse kohta.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles