Vilja Kiisler: oravate diilid (5)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Kiisler
Vilja Kiisler Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reformierakonnas küpsev vangerdus, mis peab viima Siim Kallase riigikokku ja tegema Laine Randjärvest Kallase asemel Viimsi vallavanema, võib mõlemale asjaosalisele peale uue ameti tähendada ka tublisid hüvitisi.

Siim Kallase teade, et ta pühendub tööle riigikogus, põhjustas nii mõnegi homeerilise naerupurske, sest teda pole sinna ju veel valitudki. Tegelikult pole siin naerda midagi – ta saab kindlasti sisse. Iseasi, kui kauaks riigikogulase koht Kallasele pinget pakub. Vallavanema koht oli Kallase kaliibriga mehele arusaadavasti liiga igav. Ent õige pea tekib võimalus taotleda mandaati europarlamenti ja siis ka uuesti kandideerida Eesti presidendiks. Kallase katse 2016. aastal Kadriorgu pääseda mäletatavasti luhtus.

Häältevõtjana on Randjärv kunagi olnud ühes liigas Ansipi ja Savisaarega, aga see aeg on möödas.

Laine Randjärvega on natuke teine lugu. Kas tema riigikokku sisse saaks, ei ole sada protsenti kindel. Harju- ja Raplamaal neljas, üldnimekirjas 23. Häältevõtjana on Randjärv kunagi olnud ühes liigas Ansipi ja Savisaarega, aga see aeg on möödas. Pealegi on Eesti Kontserdi juhikohast ilmajäämise saagal kindlasti Randjärve eeldatavale häältesaagile oma mõju, ilmselt mitte positiivne. Randjärv ise aitas kogu jandi käigus oma maine lammutamisele tublisti kaasa, edastades vastukäivaid ja segaseid sõnumeid. Samas oli selles loos kulisside taga toimuvat mängu rohkem kui avalikult nähtavat, nii et kokkuvõttes on isegi raske öelda, kas Randjärvele tehti poliitiliselt ära või sai talle saatuslikuks liiga suur ja ettevaatamatusele kalduv suu ja oskamatus läbirääkimisi pidada. Nii või teisiti, üle kümne tuhande eurose hüvitise võib ta riigikogust lahkudes kaasa võtta. Hüvitise võib saada ka Siim Kallas vallavanema kohalt lahkudes. Igati kasulik diil.

Reformierakondlaste vastastikku kasuliku kohavahetuse katse pole esimene selline. 2013. aastal leppisid tollane Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas ja tollane peaminister Andrus Ansip kokku, et vahetavad kohad: Kallas tuleb peaministriks ja Ansip läheb eurovolinikuks. Tol korral tegi Kallas saatusliku valearvestuse: Eestist pikka aega eemal olnuna ei olnud tal enam ettekujutust, mismoodi koduerakonnas asjad käivad. Tema mõju parteis oli fataalselt vähenenud. Piisas mõnest ajakirjandusse lekitatud dokumendist, et ta rivist välja lüüa: Kallas kaotas närvid ja põgenes, lastes end ettevaatamatult pildistada läbi lennujaama «trellide». Peaministriks ta tol korral ei saanud.

Eestisse naastes aga taastas Kallas oma positsiooni erakonnas. See sai koguni nii tugevaks, et Kallas söandas ilma igasuguse valehäbita võtta aktiivse rolli Kaja Kallase saamises Reformierakonna esimeheks. Mäletatavasti algas Kaja Kallase teekond oravapartei juhiks Siim Kallase ja mõjuka reformierakondlase Kristen Michali kohtumisest. Edasine on teada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles