Djatlovi kuru müstlilise intsidendi uurimine avati uuesti (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene päästjad 1959. aastal noorte matkajate telkla juures.
Vene päästjad 1959. aastal noorte matkajate telkla juures. Foto: Wikipedia.org

Vene peaprokurör avas taas juurdluse surma üheksa noore matkaja surma müstilistesse asjaoludesse 60 aasta eest Uurali mäestikus, vahendab RFE/RL

Peaprokuratuuri kõneisik Aleksandr Kurennoi teatas eile, et uurijad vaatavad uuesti üle kurikuulsa Djatlovi kuru intsidendi asjaolud. Nad loodavad välja selgitada tõe matkajate surma kohta.

Kuigi müstilise juhtumi kohta on välja käidud umbes 75 teooriat, usub Kurennoi, et tõenäoliselt oli surid noored matkajad laviini või tugeva tormi tagajärjel.

Matkajad surid 1959. aasta 1. või 2. veebruaril kohas, mis hiljem nimetati grupi juhi Igor Djatlovi järgi Djatlovi kuruks. Juhtum oli oli 1970ndateni Nõukogude võimude poolt salastatud.

Nõukogude uurijad otsustasid, et öö jooksul sundis teadmata jõud kaht naist ja seitset meest end telkidest välja lõikama ja soojade riieteta ning jalanõudeta laagrist põgenema – seda hoolimata jäiselt külmast ilmast.

Uurijate hinnangul suri kuus matkajat alajahtumisse, kolme matkaja kehadel oli märke traumast, sealhulgas koljumõrad ja rindekerevigastused. Ühel naistest oli suust lõigatud keel ja eemaldatud silmad.

Vandenõuteooriad juhtumi kohta on ringelnud nii Venemaal kui ka mujal maailmas. Mõned neist hõlmavad loomi, teised paanikat tekitavat infrapunaheli või sõjaväekatseid.

Kurennoi sõnul külastab märtsis rühm uurijaid Djatlovi kuru, et välja selgitada sündmuste täpne toimumispaik, nõlva kallak, lume sügavus ja muud taolist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles