Observer: Briti Tööparteis käärib Brexiti tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Tööpartei esimees Jeremy Corbyn.
Briti Tööpartei esimees Jeremy Corbyn. Foto: AP/Scanpix

Ühendkuningriigis kavatsevad mitmed leiboristist seadusandjad lahkuda erakonnast Brexitiga seotud erimeelsuste tõttu, kirjutas pühapäeval Guardiani sõsarleht Observer.

Lahkuda kavatseb vähemalt kuus partei esimehe Jeremy Corbiniga rahulolematut rahvaesindajat, vahendas leht anonüümsust palunud allikaid. Lisaks Brexitile tuuakse põhjenduseks ka lahkarvamused sisserände ja välispoliitika osas.

Tööpartei on Brexiti osas lõhenenud ja lahkumisprotsess on Corbyni kitsikusse ajanud.

Opositsioonijuhi Euroopa Liidu vastased seisukohad on ajanud vihale paljud, kes soovivad lahkumisplaani tühistamist. Corbynit on arvustatud erakonnas muu hulgas selle eest, et ta ei ole ärgitanud korraldama uut rahvahääletust Brexiti üle. 

Leiboristide ridadest lahkuvad parlamendiliikmed on EL-ist lahkumise vastu ja kaaluvad uue tsentris asuva poliitilise jõu loomist, märgib Observer. 

Pühapäeviti ilmuva Observeri värske arvamusuuringu kohaselt on Tööpartei reiting kukkunud ning rahulolematus Corbyni Brexiti-poliitikaga kasvanud.

Leiboristide toetus on küsitluse kohaselt langenud 36 protsendini ehk seitsme protsendipunkti kaugusele peaminister Theresa May konservatiividest. 

Küsitluse põhjal näib Tööpartei kaotavat Brexitit toetavaid hääletajaid konservatiividele. EL-i jäämist pooldavad hääletajad seevastu on üle minemas EL-i meelsete liberaaldemokraatide leeri. 

Brexiti protsess on takerdunud, sest peaminister Mayl ei ole õnnestunud saavutada EL-iga sõlmitud leppele parlamendi tuge. Parlament on nõudnud leppe taasavamist, kuid EL-i liikmesriigid on sellest korduvalt keeldunud. 

Seadusandjad ei soovi Ühendkuningriigi leppeta lahkumist, kuid samas ei taha nad anda ka täiendavat aega lahkumiskõnelusteks, kui veebruari lõpuks ei ole parlamendis leppele heakskiitu saadud. 

Brexit peaks jõustuma 29. märtsist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles