Leht: Macron kaalub rahvahääletuse korraldamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

President Emmanuel Macron kaalub esimese rahvahääletuse korraldamist Prantsusmaal 14 aasta jooksul osana vastusest niinimetatud kollavestide protestidele, vahendas meedia pühapäeval.

Ajaleht Journal du Dimanche edastas, et valitsus plaanib prantslastelt küsida, kas nad tahavad vähendada parlamendi koosseisu - üks Macroni valimislubadusi 2017. aasta presidendivalimiste kampaanias.

Samuti plaanib valitsus rahvalt küsida parlamendisaadikute ametiajapiirangu kohta, mille eesmärk oleks takistada karjääripoliitikutel pikaks ajaks parlamenti jääda.

«Vabariigi president ei välista midagi, kuid ta ei ole veel otsust langetanud,» ütles Euroopa asjade minister Nathalie Loiseau pühapäeval usutluses Prantsuse meediale.

Journal du Dimanche´i andmeil kaalub president referendumi korraldamist 26. mail ühes Euroopa Parlamendi valimistega.

Ajakirjanikud palusid eelmisel nädalal Macronil kommenteerida uurivas ajalehes Le Canard enchaîné kõlanud väiteid referendumi ettevalmistamisest. «See on üks laual olevatest asjadest,» lausus president.

Prantsuse viienda vabariigi põhiseadus annab presidendile õiguse rahvahääletust välja kuulutada, kuid seda on alates vabariigi rajamisest 1958. aastal kasutatud vaid üheksa korda.

Macron on reageerinud novembri keskpaigas alanud ja praeguseks mõnevõrra hoogu kaotanud meeleavaldustele hinnanguliselt 10 miljardit eurot maksva meetmetepaketiga madalapalgalistele prantslastele ning üle kahe kuu kestva üleriigilise debati käimalükkamisega.

Debatt, mille käigus korraldatakse üle kogu Prantsusmaa raekojakohtumiste stiilis arutelusid, kestab 15. jaanuarist märtsi lõpuni ja Loiseau sõnul enne debati lõppu referendumiotsust ei langetata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles