Erdoğan: Türgi ei mõista USA vaikimist Khashoggi mõrva teemal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamal Khashoggi.
Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali/AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas pühapäeval Ühendriike saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi tapmise teemal vaikimises.

«Ma ei suuda mõista Ameerika vaikimist...Me tahame kõike välja selgitada, sest see on metsikus, see on mõrv,» lausus Erdoğan teleusutluses. «Khashoggi mõrv ei ole tavaline.»

Türgi president tunnistas intervjuus ka, et Ankara hoiab diplomaatiliste suhete puudumisest hoolimata kontakti Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimiga.

«Välispoliitikat viiakse Süüria suunal läbi madalal tasemel,» lausus ta usutluses riiklikule telekanalile TRT, andes mõista, et Damaskusega on ühenduses Türgi luureteenistus (MIT).

Türgi toetab Süüria sõjas Assadi režiimi vastu võitlevaid mässulisi.

Washington Posti kolumnist Khashoggi tapeti 2. oktoobril Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis. Tema säilmeid ei ole seni leitud. 

Türgi ametiisikud on kutsunud tapmist rahvusvaheliselt uurima ning tauninud Ar-Riyadi poolset vähest koostööd. 

Saudi võimud püüdsid esialgu mõrva maha salata ja tunnistasid seda alles mitu nädalat hiljem välisriikide survel.

Kuningriigi võimude teatel panid mõrva toime «volitusteta tegutsenud» Saudi ametnikud, kuid USA Luure Keskagentuur (CIA) on väidetavalt järeldanud, et selleks andis suure tõenäosusega käsu kroonprints Mohammed bin Salman.

Saudi Araabia on esitanud seoses mõrvaga süüdistuse 11 isikule, kellest viiele taotletakse surmanuhtlust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles