Sudaani president lubas maapiirkondade arendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Omdurmanis.
Meeleavaldajad Omdurmanis. Foto: STRINGER / AFP

Sudaani president Omar al-Bashir lubas pühapäeval suunata vahendeid maapiirkondade arendamiseks lootuses kokkuleppele jõuda valitsusvastaste meeleavaldajatega.

Põhja-Kordofani osariigis sadadele maainimestele kõnelenud Bashiri pöördumist edastati otseülekandena televisioonis.

Bashir lubas muu hulgas osariigi kõrvaliste maapiirkondade puhta joogiveega varustamist ja regioonis uue haigla avamist.

President avas enne seda pidulikult 340 kilomeetri pikkuse maantee, mis ühendab Põhja-Kordofani pealinna Hartumi sõsarlinna Omdurmaniga.

"Sellise tee ehitamine praeguses majandusolukorras polnud kerge saavutus," ütles Bashir.

Sudaani politsei kasutas reedel pisargaasi meeleavaldajate vastu, kes skandeerisid Omdurmanis mošeest palvuselt väljudes "vabadus, vabadus". Valitsusvastased meeleavaldajad on protestinud opositsioonilisele Umma parteile kuuluva mošee juures juba mitu reedet, sestpeale kui nende liider, endine peaminister Sadiq al-Mahdi asus protestiliikumist toetama.

Sudaani üleriigilised meeleavaldused vallandas valitsuse 19. detsembri otsus tõsta leiva hinda. Protestid on kasvanud üle demonstratsioonideks, millega nõutakse president Omar al-Bashiri tagasiastumist.

Protestidega seotud vägivald on nõudnud ametlikel andmetel 30 inimese elu, inimõigusorganisatsioonide väitel on ohvreid üle 40.

Sudaani luurejuht andis jaanuari lõpul käsu vabastada kõik üle kuu aja kestnud valitsusvastastel meeleavaldustel kinni peetud inimesed.

"Riikliku luure- ja julgeolekuteenistuse juht andis korralduse vabastada kõik käimasolevates vahejuhtumites kinni peetud," ütles ministeerium avalduses.

Sudaani kõrge kindral ütles samal ajal, et riigi relvajõud on valmis vastama igale riiki ohustavale vandenõule.

"Kinnitame meie relvajõudude valmidust vastata igale vaenlase vandenõule," ütles relvajõudude asejuht kindral Essameddine Mubarak uudisteagentuuri SUNA vahendusel.

Kindrali sõnavõtt oli suunatud Sudaani relvajõududele Omdurmani linnas pealinna Hartumi lähistel. Mõlemat linna on raputanud 19. detsembril alanud üleriigilised meeleavaldused.

"Relvajõud on pühendunud riigi ja selle elanike kaitsmisele. Väed on teadlikud vaenlase ohust," ütles Mubarak, täpsustamata selle ohu olemust või seda, kes on vaenlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles