Vatikani ajakiri: kirik eirab nunnasid vägistavaid preestreid (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nunn.
Nunn. Foto: TIZIANA FABI / AFP/Scanpix

Vatikani naisteajakiri mõistis hukka preestrite seksuaalvägivalla nunnade vastu, mis on sundinud viimaseid tegema aborti või sünnitama lapsi, keda isad ei tunnista, vahendab Los Angeles Times.

Igakuine ajakiri Women Church World tsiteeris paavst Franciscust, kelle sõnul on kirikuisade kontrollimatu võim põhjus, miks preestrid tunnevad, et võivad oma positsiooni laste ja nunnade vastu ära kasutada.

Ajakirjas kirjutati, et nunnad on aastaid vaikinud hirmust, et probleemi avalikustamine võib nende vastu töötada. Seal lisati, et Vatikan on probleemist ammu teadlik, kuid pole selle suhtes midagi ette võtnud.

Läinud aastal kirjutas uudisteagentuur AP skandaalist, mis lahvatas usklikke naisi ühendava rahvusvahelise assotsiatsiooni tungiva palve peale, et nunnad annaksid väärkohtlemisest oma ülematele või politseile teada. Tegu oli olulise arenguga maha vaikitud probleemi kajastamises.

Reedel avaldatud artiklis kirjutati, et nunnad teavitasid Vatikani ametnikke juba 90ndail neid seksuaalselt kuritarvitanud preestritest Aafrikas, kes pidasid nunnasid HIV-kriisi valguses turvalisteks sihtmärkideks.

«Kui kirik jätkab silma kinni pigistamist selle skandaali suhtes – asja teeb hullemaks fakt, et naiste väärkohtlemine võib viia järglasteni ja endaga kaasa tuua sunnitud abordi või lapsed, keda preestrid ei tunnista – ei muutu kirikunaiste olukord mitte kunagi,» märgiti artiklis.

Probleem tõusis hiljuti esiplaanile, sest üks nunn Indias esitas politseisse kaebuse, milles süüdistas oma piiskoppi vägistamises. Piiskop eitab tegu ja juhtum on lõhestanud neid ümbritseva usukogukonna.

«Preestritel ja veelgi enam piiskoppidel on suur võim mitte ainult ühe nunna, vaid kogu koguduse üle,» kirjutati artiklis. «Kui väärkoheldud nunn pöördub abtissi poole ja ütleb, mis temaga juhtus, palutakse tal vaikida.»

Ajakiri ilmub itaalia, prantsuse ja hispaania keeles. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles