Pildid ja video: Egiptuses leiti 50 muumiat, nende seas on ka lapsi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse pealinnast Kairost lõunasse jääva Tuna el-Gebeli nekropolist leiti Ptolemaioste ajastu (323 – 30 eKr) hauakamber, milles oli 50 muumiat, nende seas ka 12 last.

Muumiad leiti üheksa meetri sügavuselt neljast matmiskambrist, milles ei olnud seinajoonistusi ega kirjutisi, mis oleks viidanud sinna maetutele, teatab theguardian.com.

Egiptuse antiigiameti juhi Mostafa Waziri sõnul viitavad leitud muumiate palsameerimismeetodid, et tegemist on Vana-Egiptuse kõrgklassi kuulunud inimestega.

Egiptuse Tuna el-Gebeli nekropolist leiti 50 muumiat
Egiptuse Tuna el-Gebeli nekropolist leiti 50 muumiat Foto: EPA/Reuters/Scanpix

«Arvame, et see matmispaik kuulus ühele suguvõsale ja sinna maetud on arvatavalt selle suguvõsa liikmed. Edasine uurimine peaks näitama, kas see teooria vastab tõele,» laususid arheoloogid.

Osa leitud muumiatest olid matmispaika pandud vaid linasesse kangasse kerituna, teised olid kirstus või sarkofaagis.

Egiptuse Tuna el-Gebeli nekropolist leiti 50 muumiat
Egiptuse Tuna el-Gebeli nekropolist leiti 50 muumiat Foto: EPA/Reuters/Scanpix

Egiptuse antiigiameti arheoloogide teatel leiti need muumiad koostöös Minya ülikooli arheoloogiliste uuringute keskusega ning tegemist on selle aasta esimese muumialeiuga.

Nüüd leitud inimesed surid ja nad palsameeriti üle 2000 aasta tagasi.

Tuna el-Gebel asub Kesk-Egiptuses Al-Minya kubermangus, jäädes pealinnast Kairost ligi 300 kilomeetri kaugusele.

Ptolemaioste dünastia oli Egiptust 323 – 30 eKr valitsenud hellenistlik valitsejasuguvõsa, mille rajas Vana-Makedoonia kuninga ja väepealiku Aleksander Suure väepealik Ptolemaios Soter. Selle dünastia kõige kuulsamaks liikmeks peetakse kuninganna Kleopatra VII (jaanuar 69 eKr – 12. august 30 eKr).

Modell näitamas, milline võis Kleopatra välja näha
Modell näitamas, milline võis Kleopatra välja näha Foto: AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles