Venemaa ei taha sõdurite leskedele pensioni maksta (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid kandmas Süürias surnud kaasvõitleja kirstu.
Vene sõdurid kandmas Süürias surnud kaasvõitleja kirstu. Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS/Scanpix

Vene sõjakomissariaadid tõrguvad hukkunud ohvitseride leskedele ja orbudele toitjakaotuspensioni maksmast.

Nii pidi Süürias Hmeimimis mullu 6. märtsil maandumisel alla kukkunud An-26 lenduri major Andrei Põljonoki kahe lapsega lesk nõudma 32-protsendist lahingutegevuse veterani pensionilisa Valdimiri sõjaväeringkonna kohtu kaudu. Tema jaoks oli see juba teine sarnane kogemus, sest ka 2003. aastal Tetšeenias hukkunud isa eest ei tahetud tema perekonnale pensioni maksta.

Vladimiri Garnisoni abiprokurör Ilja Boldõrjov ütles ajalehele Kommersant, et sõjakomissariaadid keelduvad alati selliseid taotlusi rahuldamast, vaatamata sellele, et kohtud sarnased hagid alati rahuldavad.

Sõjakomissariaadid poevad mitmesuguste ettekäänete taha, nagu näiteks, et tegemist ei olnud lahingutegevusega, samas on leskedel raske vastupidist tõestada, sest suur osa asjaomaseid dokumente on salastatud või võltsitud.

Nii näiteks saadeti Nõukogude ajal sõjaväelasi välismaale kuumadesse tsoonidesse  võiitlema turistiviisaga. See puudutab paljusid Süürias, Egiptuses, Afganistanis, Tadžikistanis käinuid. 

Ühingu Ohvitserõ Rossii eestseisuse liige Anton Tsvetkov tõdes mure olemasolu, kuid pidas seda lahendatavaks, seda enam, et Vene kaitseministeerium asub alati kannatanute poolele.

Ka riigiduuma kaitsekomisjoni liige Aleksandr Hinstein ei pidanud muret kuigi teravaks, sest sellekohaseid seadusi järjest parandatakse. 

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles