Vabariigi aastapäeva paraadil on rivis üle 900 vormikandja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga
Eesti lipp. Eesti riigilipp, sinimustvalge.
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Valga Eesti lipp. Eesti riigilipp, sinimustvalge. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / LEPM

Talllinnas peetavast Eesti riigi aastapäeva paraadist võtab osa üle 900 vormikandja nii Eestist kui liitlasriikidest.

Tallinnas Vabaduse väljakul peetavast vabariigi aastapäeva paraadist võtab osa üle 900 osaleja ja ligi poolsada ühikut tehnikat. Kokku osaleb paraadil 45 lippu, neli kompaniid, kaks patareid, 15 rühma ja kaks orkestrit, edastas kaitseväe peastaap.

Paraad algab 24. veebruaril kell 12, paraadi võtab vastu president Kersti Kaljulaid ning juhatab kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem.

Paraadil on esindatud on kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Balti kaitsekolledž, sõjaväepolitsei Vahipataljon, küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, erioperatsioonide väejuhatus, Kaitseliidu Tallinna malev ning Naiskodukaitse. Samuti osalevad paraadil sisekaitseakadeemia kadetid.

Liitlastest on paraadil esindatud Saksamaa, Taani, Prantsusmaa, Läti, Leedu, Poola ja Ameerika Ühendriikide liputoimkonnad. Samuti osalevad paraadil NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Ühendkuningriigi ja Belgia üksused ning Ameerika Ühendriikide merejalaväelaste üksus.

Plaanide kohaselt näeb paraadil ka Ühendkuningriigi tanki Challenger, liikursuurtükki AS90 ja Belgia jalaväe lahingumasinat Piranha. Sobiva ilma korral teevad paraadist ülelennu erinevad Eesti ja liitlaste õhuvahendid. Õhuvahendite ülelennu tõttu on mistahes droonide ja muude lennuvahendite lennutamine paraadialal ja selle läheduses rangelt keelatud.

Pärast paraadmarssi on huvilistel võimalus tutvuda kaitseväe ja meie liitlaste tehnikaga. Näha saab Eesti kaitseväe jalaväe lahingumasinat CV9035EE, soomustransportööre Sisu XA-188 ja XA-180, Ühendkuningriigi tanki Challenger, jalaväe lahingumasinat Warrior ja liikursuurtükki AS90, 155- ja 122-millimeetriseid haubitsaid, õhutõrjekahurit ZU-23-2, õhutõrjeraketikompleksi Mistral, tankitõrjesüsteeme Milan ja Javelin, 120-millimeetrist miinipildujat ning mobiilset õhuseireradarit Ground Master 403.

Paraadi peaproov on Vabaduse väljakul 23. veebruaril kell 21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles