USA kutsus riike järgima Guaidód tunnustanud Euroopa riikide eeskuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juan Guaido.
Juan Guaido. Foto: LUIS ROBAYO / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo tervitas esmaspäeval tosina Euroopa riigi otsust tunnustada Venezuela opositsioonijuhti Juan Guaidód ajutise presidendina ja ärgitas kõiki riike, teiste seas teisi Euroopa maid, nende eeskuju järgima. 

«Me julgustame kõiki riike, sealhulgas teisi Euroopa Liidu liikmesriike, toetama venezuela rahvast ajutise presidendi Guaidó tunnustamisega ja rahvusassamblee jõupingutuste toetamisega põhiseadusliku demokraatia taastamiseks Venezuelas,» ütles Pompeo avalduses. 

Ühendriikide välisminister kordas ka üleskutset Venezuela sõjaväele loobuda Nicolás Maduro toetamisest, keda USA, Kanada, paljud Ladina-Ameerika riigid ja nüüdseks 12 EL-i riiki enam legitiimse presidendina ei tunnusta. 

Pompeo sõnul peaksid Venezuela sõjavägi ja julgeolekujõud «asuma toetama oma riigi põhiseadust ja kaitsma kõiki Venezuela kodanikke, teiste seas ajutist presidenti Juan Guaidód ja tema perekonda, samuti USA ja teiste riikide kodanikke Venezuelas». 

Esmaspäeval liitusid Guaidód ajutise presidendina tunnustanud riikidega Prantsusmaa, Hispaania, Austria, Ühendkuningriik, Rootsi, Taani, Soome, Leedu, Läti, Eesti, Holland ja Saksamaa.

EL tervikuna ilmselt Guaidó tunnustamises kokkuleppele ei jõua, sest mõned riigid, teiste seas esmaspäeval EL-i välisministrite ühisavalduse blokeerinud Itaalia ja Kreeka, toetavad avalikult Madurot. 

Kaksteist Euroopa riiki tunnustas rahvusassamblee spiikrit Venezuela presidendina esmaspäeval pärast seda, kui sai ümber 26. jaanuaril Madurole esitatud ultimaatum uute presidendivalimiste väljakuulutamiseks.

Maduro lükkas pühapäeval õhtul ultimaatumi tagasi, öeldes, et ei kavatse taolisele survestamisele järele anda.

Venezuela rahvusassamblee spiiker Juan Guaidó kuulutas end 23. jaanuaril presidendi kohusetäitjaks, väites, et Maduro tagasivalimine viimastel presidendivalimistel oli ebaseaduslik. Washington ja paljud Ladina-Ameerika riigid tunnustasid Guaidód kiiresti ajutise riigipeana.

Maduro selja taha on asunud tema pikaajalised toetajad Venemaa, Hiina, Kuuba ja Türgi ning sotsialistist presidendile on endiselt lojaalne Venezuela sõjavägi, kuigi laupäeval teatas õhujõudude kindralmajor Francisco Yánez, et tunnustab presidendina Guaidód.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles