USA eriesindaja lendab Põhja-Korea pealinna (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eriesindaja Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun esmaspäeval Lõuna-Korea presidendi residentsis koos riikliku julgeoleku nõuniku Chung Eui-yongiga.
USA eriesindaja Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun esmaspäeval Lõuna-Korea presidendi residentsis koos riikliku julgeoleku nõuniku Chung Eui-yongiga. Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

USA eriesindaja Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun lendab kolmapäeval Pyongyangi kõnelusteks oma ametivennaga enne Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni teist kohtumist, teatas välisministeerium esmaspäeval. 

USA eriesindaja Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun lendab kolmapäeval Pyongyangi kõnelusteks oma ametivennaga enne Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni teist kohtumist, teatas välisministeerium esmaspäeval. 

Biegun arutab lisaks veebruari lõppu kavandatud tippkohtumise ettevalmistamise üksikasjadele oma kolleegi Kim Hyok-choliga ka seda, kuidas "viia edasi senitehtut presidendi ja esimehe Singapuris antud lubaduste elluviimisel: täielik tuumavabadus, US-KRDV suhete ümberkorraldamine ja püsiva rahu rajamine Korea poolsaarel", seisis USA välisministeeriumi avalduses.   

KRDV on lühend Põhja-Korea ametlikust nimest Korea Rahvademokraatlik Vabariik. 

Pühapäeval Souli saabunud Biegun pidas samal päeval kõnelusi Lõuna-Korea ametivenna Lee Do-hooniga ning esmaspäeval läbirääkimisi president Moon Jae-ini riikliku julgeoleku nõuniku Chung Eui-yongiga. Lõuna-Korea meedia edastas siis, et Biegun kohtub oma Põhja-Korea kolleegiga lähipäevil Panmunjomi piirikülas. 

Trump on lubanud tippkohtumise toimumispaiga avalikustada sel nädalal. Kõige tõenäolisemaks peetakse selle korraldamist Vietnamis. 

Esimesel tippkohtumisel mullu 12. juunil Singapuris allkirjastasid Kim ja Trump ähmase lubaduse liikuda Korea poolsaare tuumavabaduse suunas, kuid sellele järgnenud tuumarelvitustamiskõnelustel pole avalikkusele teadaolevalt suurt edu saavutatud.

Pyongyang on nõudnud USA-lt sanktsioonide leevendamist, kuna Põhja-Korea astus pärast Singapuri tippkohtumist samme kokkulepete täitmiseks, alustades oma raketi- ja tuumapolügoonide lammutamist.

USA on aga seisukohal, et sanktsioonide leevendamine on võimalik ainult pärast Põhja-Korea täielikku, tõestatud ja pöördumatut tuumavabaks muutmist.

USA luurekoordinaator (DNI) Dan Coats ütles eelmisel nädalal riigi luureraportit tutvustades, et USA luurekogukonna hinnangul "ei loobu Põhja-Korea ilmselt kõigist oma tuumarelvadest ja nende tootmise võimekusest, isegi kui sõlmitakse osaline tuumarelvadest vabanemise lepe, et saada Ühendriikidelt ja rahvusvaheliselt kogukonnalt järeleandmisi". 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles