Egiptuse parlament arutab presidendi ametiaja piirangute muutmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdel-Fattah el-Sisi.
Abdel-Fattah el-Sisi. Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Egiptuse parlament arutab eelnõud, mis muudaks presidendi ametiaja reegleid ning lubaks Abdel-Fattah el-Sisil presidendina jätkata ka pärast 2022. aastat, kui tema teine ametiaeg läbi saab.

Pühapäeval esitatud põhiseaduse muutmise eelnõud edendab fraktsioon Toetage Egiptust. Selle juhi Abdel-Hadi al-Qassabi sõnul on eelnõus ettepanek pikendada presidendi ametiaeg praeguselt neljalt aastalt kuuele.

Esialgu pole selge, kas ettepanekute seas on ka kahe ametiaja piirangu tühistamine, vahendas uudistekanal Al-Jazeera.

Küll aga on teada, et ettepanekute hulgas on asepresidendi ametikoha loomine ja mõne aasta eest laiali saadetud senati taastamine.

Seadusandja Haitham el-Hariri sõnul arutatakse eelnõud täna toimuval istungil.

Eelnõu pälvib parlamendi heakskiidu pea kindlasti, sest see on täis Sisi toetajaid, kuid muudatuste jõustumine vajab ka rahvahääletust.

Sisi valiti esimest korda presidendiks 2014. aastal. Teise ametiaja võitis ta 2018. aastal pärast seda, kui võimud olid kõik tema tõsiseltvõetavad rivaalid valimistelt kõrvale tõrjunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles