Kumu tutvustab pöörast ideed

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Chad Freidrichsi filmist «Eksperimentaallinn».
Kaader Chad Freidrichsi filmist «Eksperimentaallinn». Foto: Kaader filmist

Ülerahvastatus, õhusaaste, prügiuputus, liiklusummikud – 1960ndatel Minnesota metsade vahele kavandatud suurejooneline futuristlik paradiis pidi lahendama korraga kõik probleemid, mis kimbutavad nüüdisaegseid linnu.

Kuidas, näitab ameeriklase Chad Freidrichsi film «Eksperimentaallinn», mis jõuab ekraanile kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas.

«Meie linnades valitseva kaose põhjuseks on nende planeerimatu kasv,» kirjutas 1967. aastal koomiksikirjanik, visionäär ja teadlane Athelstan Spilhaus. Lahendusena pakkus ta välja idee ehitada katsetuseks Minnesota osariiki tõeline tulevikulinn, kus oleks kasutatud oma ajast ees olevaid energiavarustuse, kommunikatsiooni ja transpordi korraldamise viise.

250 000 elanikule mõeldud saastevaba metropoli pidi katma hiiglaslik kuppel, liikuda saanuks relsse mööda sõitva ühistranspordiga ja inimeste asjaajamist kergendanuks interneti eelkäija. Projektil oli mõjuvõimsaid toetajaid ja kõik näis teostatav, kui kohalikud elanikud poleks revolutsioonilisele projektile ootamatult vastu hakanud.

6. veebruaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi järel vestlevad linnaplaneerimise teemadel Teele Pehk ja Ignar Fjuk.

Film on ingliskeelne, ilma eestikeelsete subtiitriteta. Sissepääs tasuta.

Kultuuriteemaliste filmide sarja «Kumu dokumentaal» korraldavad Kumu ja PÖFF

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles