Leedu luure: Moskva suurendab sõjalist võimekust Kaliningradi oblastis (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid.
Vene sõdurid. Foto: Sergei Malgavko /TASS/Scanpix

Venemaa suurendab järjekindlalt sõjalist võimekust Kaliningradi oblastis, kuid NATO jõudude kohalolu vähendab Baltimaade ründamise tõenäosust.

«Oblastis asuvat väekoondist tugevdatakse järjekindlalt: uuendatakse vana ja rajatakse uut taristut, moodustatakse uusi väeosi, tarnitakse uusi relvi ja lahingutehnikat, mere- ja maapolügoonidel käivad elavad õppused,» kirjutati Leedu luureametkondade täna  avalikustatud ettekandes. 

Leedu luure kinnitusel mõjub suurenenud sõjaline aktiivsus Vene polügoonidel Leedu naabruses halvasti riigi julgeolekukliimale.

Märgitakse, et Venemaa suurendab võimekust sõjategevuse alustamiseks 24-48 tunni jooksul alates käsu saamisest. 

Teisalt rõhutab luure, et Baltimaade relvajõudude suurendamine ja piirkonda paigutatud NATO jõudude olemasolu vähendab võimalusi sõja puhkemisel seda lokaliseerida ja NATO laia kaasatust vältida.

«Seetõttu väheneb tõenäosus, et Venemaa riskib sõjajõu kasutamisega Baltimaade vastu,» seisis ettekandes.

Dokumendi kohaselt näeb Vene sõjaline doktriin Valgevenet puhverriigina, Venemaa kasutab seda riiki sõjaoperatsioonide kavandamiseks ja sõjajõu näitamiseks, Valgevene süvenenud sõjaline lõimitus ja majanduslik sõltuvus Venemaast vähendab Minski võimekust ajada iseseisvat kaitse- ja välispoliitikat.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles